KiemeltKultúra

Kiállítással tisztelegnek Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató előtt Pécsen

A néprajzi gyűjtések miliőjével, a népzene- és néptánckutatás munkamódszerével és különleges tárgyakkal is megismerkedhetnek az Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató 90. születésnapja alkalmából nyíló pécsi kiállításon az érdeklődők.

A Janus Pannonius Múzeum néprajzi osztályán november 17-én nyílló, Jövőnk gyökerei című tárlat az Antall-kormány egykori művelődési és közoktatási minisztereként is dolgozó szakember népművészeti tárgyú kutatásait mutatja be.

A népművészet Andrásfalvy Bertalan elgondolása szerint „nem öncélú, és alapvetően nem színpadra szerkesztett alkotások tárháza, hanem az egyén kiteljesedésének és külvilágra adott reakcióinak a tükörképe, de a társadalom és gazdasági változások érzékeny gyökere is.”

A március 1-ig látható kiállításon megismerhetik az érdeklődők a kutató évtizedek során kiérlelt népművészet koncepcióját, amely „kutatása tárgyát nem formai és stiláris szempontok, hanem emberi és társadalmi szükségletek alapján vizsgálja”.

A látogatók eddig soha ki nem állított népművészeti tárgyakat – például szőtteseket, főkötőket, viseletdarabokat – és eddig nem közölt filmeket, fotókat, térképeket vehetnek szemügyre, jobban megismerve az ünnepelt, az ő népművészetéről alkotott képét.

A kiállítással kapcsolatban további részletek a Janus Pannonius Múzeum weboldalon olvashatók.

 

MTI

Címlapkép: Janus Pannonius Múzeum

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close