KiemeltKultúra

Kilenc ország 379 díszített húsvéti tojásából nyílt kiállítás Pécsen

A pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kiállítása nagypéntektől az online térben és a Zsolnay Kulturális Negyedben is látható lesz.

Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész az örökségkezelővel együttműködve indította ela kezdeményezést, melynek keretében a kiállításra, saját kezűleg készített hímes tojások fotóival lehetett jelentkezni.

A felhívásra kilenc országból érkeztek fotók: Magyarország mellett Ausztriából, Németországból, Romániából, Svédországból, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából. A a jelentkezők közül a legfiatalabb három és fél, a legidősebb 91 éves volt.

Libatojásból készült különlegesség
Fotó:  Nemzetünk Hímes Tojásai

Jelentkeztek iskolai osztályok, települési közösségek, mesterek és tanítványok. Vannak köztük, akik sok éve írják a tojásokat és olyanok is, akiknek ez volt az első tojásdíszítésük. Többségük, 225-en hagyományos technikával írták, karcolták a tojást, míg 154-en más, szabadon választott díszítési módot alkalmaztak.” – írja a Csodálatos Magyarország.

Patkolt tojás
Fotó: Nemzetünk Hímes Tojásai

Az alkotások fotóit nagypéntektől április 16-ig lehet megtekinteni a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán, az E78-as épület üvegablakain keresztül. Az online tárlat a Zsolnay Negyed weboldalán és a Facebook oldalán szintén péntektől lesz elérhető, ahol a hagyományos és a szabadon választott kategóriában készült alkotásokat mutatja be két virtuális fotóalbum.

Strucc tojásra karcolt himzés minták
Fotó:Nemzetünk Hímes Tojásai

Forrás: Csodálatos Magyarország

Borítókép: centralhome.blog.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close