KiemeltKultúra

Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus alkotásaiból rendeznek kiállítást Pécsen

A művészet és a tudomány találkozik azona kiállításon, amely Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus munkáiból nyílik november 5-án a Csontváry Múzeum épületében.

A Tér-mozgás-játék című kiállítás képzőművészet és tudomány találkozásaként, a két terület közötti határvonalakat átlépve, számos fontos kérdést vet fel. A két alkotó olyan kérdésekre keresi a válaszokat, mint hogy ki mit vesz észre, mit lát meg egy képzőművészeti alkotásban, hogyan segítheti a képzőművészet egy tudományos elv megértését?

Konok Tamás geometrikus elemekből és finom vonalakból építkező, absztrakt képeiből ötletet merítve, Vásárhelyi e struktúrákat a térbe kiterjesztve építette meg fizikai jelenségeken alapuló, furfangos tárgyai.

Fotó: Janus Pannonius Múzeum

A képek tudománnyal: a kép-tárgy párok egyike segít, hogy másképpen lássuk a másikat. A képtérben ábrázolt absztrahált formák kinetikus, interaktív eszközökként elevenednek meg a kiállítótérben. Így történhet meg, hogy egy festményen átfutó átlós vonal háromdimenziós, mozgatható ingaként köszön vissza a térben. Az egymásra reflektáló alkotáspárok a síkban és a térben való önfeledt játék lehetőségét kínálják. Az alkotók közötti párbeszéd 2018 őszén kezdődött, amikor a Kutatók Éjszakája alkalmából a budapesti Vasarely Múzeum tudományos játszóházat szervezett. Vásárhelyi ekkor a múzeum aktuális kiállításához kapcsolódóan több Konok-grafikához is készített játékokat. Konok Tamás lelkesen fogadta a kezdeményezést és rögtön közös kiállítást javasolt. Az alkotók azóta, egymást folyamatosan új ötletekkel stimulálva rakták össze jelen tárlat anyagét.

A pécsi tárlat január 23-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

MTI

Címlapkép: Janus Pannonius Múzeum

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close