EgyébKiemelt

Korszerűsítették a csapadékvíz-elvezető rendszert Pécs legmélyebb részein

Több ütemben korszerűsítették a csapadékvíz-elvezető rendszert Pécs legmélyebb részein 2019 és 2022 között egy több mint 750 millió forintos európai uniós támogatásnak köszönhetően. 

A kivitelezéshez szükséges 755 millió forintos forrást az előző városvezetés nyerte el és a munkálatokat is az előző ciklusban tervezték meg. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből finanszírozott beruházással olyan összetett kivitelezési program zárult le, amelynek köszönhetően jelentős fejlesztéseken esett át a pécsi csapadékvíz-gyűjtő rendszer.
A felújítás keretében elkészült új, a korábbiaknál hatékonyabb vízelvezető rendszer várhatóan egyre hangsúlyosabb szerepet tölt majd be a villámárvizek, heves esőzések, rendszertelenül lezúduló csapadékvíz elvezetésének kezelésében.

Pécs legmélyebben fekvő, az elárasztásoknak leginkább kitett pontjait köti össze a most felújított gyűjtőrendszer, amely képes befogadni, illetve elvezetni a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló vízmennyiséget.
A beruházásnak köszönhetően az érintett útszakaszokat mostantól nem fenyegeti az elöntés veszélye, és – mivel a munkálatokat összehangolták a pécsi vízszolgáltató érintett területeken tervezett felújításaival is – a megbontott útszakaszokat várhatóan nem kell bolygatni a közeljövőben.

Csúcs Zoltán, a beruházás koordináló, önkormányzati tulajdonú Pécsi Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatója közölte: már 2016-ban a város rendelkezésre állt a támogatás, és eredetileg hat főgyűjtő rekonstrukcióját tartalmazta a program. A nyílt kivitelezési közbeszerzési eljárások alatt azonban kiderült, hogy – a költségek mértéke miatt – a tervezett munkálatok közül bizonyos elemeket el kell hagyni.
A program során így 2019-ben két projektelem, 2021-től pedig egy további valósult meg. A kimaradt munkálatok vonatkozásában tervek, engedélyek már rendelkezésre állnak, azokat a város a TOP Plusz keretéből kívánja megvalósítani a jövőben – mondta az MTI kérdésére a vezérigazgató.

 

MTI

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close