EgyébKiemelt

Kötelezővé tette a Pécsi Tudományegyetem a koronavírus elleni védőoltás meglétét dolgozói számára

A Pécsi Tudományegyem előírja a koronavírus elleni védőoltás meglétét a munkavégzés feltételeként.

A Pécsi Tudományegyetem Operatív Stábjának hétfői döntése és a munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló 598/2021 (X. 28) Korm. rendeletben meghatározott intézkedések alapján Magyarország első egyetemén is a munkavégzés feltételévé teszik a munkavállalók számára a koronavírus elleni oltás felvételét. Az indoklás világos: a szakemberek szerint a hatékony védekezés csak úgy lehetséges a világjárvánnyal szemben, ha minél magasabb az átoltottsági arány.

A cél a munkavállalóink, és az ő környezetük, családtagjainak egészségének védelme – indokolta a döntést Betlehem József professzor a PTE Operatív Stábjának elnöke – Valamennyi szakember, legyen az PTE-s virológus, vagy a világ bármely más tudományegyetemén dolgozó szakértő, egyetért abban, hogy a vakcina az egyetlen igazán hatékony védekezési eszköz a kezünkben a higiénés szabályok szigorú betartása mellett. Élnünk kell vele, és nemcsak saját magunk, hanem a környezetünk egészségének megóvása érdekében is.

A vonatkozó rektori és kancellári együttes utasítás 2021. november 22-én lép életbe, de természetesen kivételt képez ez alól, ha valaki orvosi igazolás alapján nem kaphat oltást. Aki meggyőződéséből vagy egyéb, nem orvosi okból kifolyólag nem kíván élni az oltás lehetőségével, azt a munkavállalót kötelezően fizetés nélküli szabadságra küldi majd a munkáltató. Amennyiben utóbb mégis felveszi az oltást az illető, és ezt igazolja, természetesen újra munkába állhat.

 

PTE

A címlapkép csak illusztráció! Forrás: The Japan Times

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close