AjánlottEgyébKörnyezetvédelemKözélet

Kővári János: a pécsi városvezetés most a Vidámpark területét is magánkézbe adná, ezt nem engedhetjük! (VIDEÓ)

Úgy tűnik, hogy a baloldali városvezetés nem nyugszik, amíg valahogy pénzt nem csinál a Mecseki ingatlanokból.

Ugyan legutóbb épp a Mandulás Kemping egykori területére tervezett luxus-lakópark megvalósítását sikerült meghiúsítani a pécsi civilek tiltakozása nyomán, azonban máris itt az újabb “nagy ötlete” az önkormányzatnak a pécsi köztulajdon privatizálására, amely alapján – több másik ingatlannal együtt – a régi Vidámpark területe is magánkézbe kerülne.

A pécsi önkormányzat ugyanis a napokban tette nyilvánossá, hogy eladásra kínál 80 városi tulajdonú ingatlant, amely több tízezer négyzetméternyi mecseki területet is magában foglal.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke, és Fazekas Imre, természetvédelmi szakértő csütörtökön sajtótájékoztatót tartott az üggyel kapcsolatban az egykori Vidámpark bejárata előtt.

A VIDÓT ITT LEHET megtekInteni

Az ÖPE elnöke felidézte, hogy több, mint 1500 pécsi polgár csatlakozott a Mandulás Kemping területének megmentését célzó kampányhoz. A tiltakozás az ellen szólt, hogy a 3 hektáros természetvédelmi területen egy luxus lakópark kerüljön kialakításra. Egyelőre úgy tűnik, hogy a városvezetés visszalépett a beruházás támogatásától, noha az építési szabályzat módosítási tervdokumentációjában az “önkormányzat által támogatott szándékként” van feltüntetve a tulajdonos átminősítési kérelme.

Most azonban – több tucat másik ingatlan mellett – a Pécsi Vidámpark egykori területe is eladósorba kerülhet, mivel

a pécsi városvezetés nemrég úgy döntött, hogy eladásra kínálja fel az önkormányzat saját tulajdonában lévő ingatlanjait, amellyel tulajdonképpen a pécsi közvagyon privatizálására kerülne sor – állítja a képviselő.

Most itt vagyunk egy újabb mecseki helyszínen, amire talán mindannyian emlékszünk, hogy itt egy vidámpark volt. Tíz évvel ezelőtt zárták be végleg, sajnos a rendszerváltás óta kevesebben látogatták, ráfért volna egy alapos ráncfelvarrás, de ez elmaradt és ezért a vidámparkot bezárták” – ismertette az ingatlan előzményeit a ÖPE elnöke, aki azt szeretné elérni, hogy a területen olyan természetközeli innovációs megoldások valósuljanak meg, amelyek magánérdekek helyett közösségi célokat szolgálnának.

Tiltakozunk az ellen, hogy ezt a területet magánosítsák, ne adj’ isten itt is esetleg egy luxus villapark gondolatával álljanak elő! Ez a terület nem arra való, hogy magáncélú profitérdekeket szolgáljon! Ez a természetvédelmi terület a pécsieké és szeretnénk, ha az is maradna! Ráadásul a pécsi önkormányzat is csak akkor tudná a jövőben uniós forrásokkal fejleszteni a területet, ha az a város tulajdonában maradna!” – tette hozzá Kővári János.

Fazekas Imre, természetvédelmi szakértő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy már az 1961-ben kialakított vidámparkot sem lehetett volna felépíteni, hiszen a Mecsek egy olyan különleges biodiverzitással rendelkező ökológiai sziget a Kárpát-medencében, amelyhez hasonló máshol nem található.

“Van egy olyan fogalom az Európai Unióban, hogy Pannon Biogeográfiai régió. Ez átfordítva életföldrajzi régiót jelent, amelynek a Mecsek egy komoly, reprezentatív területe” – mondta a szakértő, aki hozzátette, hogy a Mecsek legnagyobb része tulajdonképpen tájvédelmi körzet, amely a Natura2000-es területhez tartozik:

“Ahhoz, hogy egy város kulturális örökségvédelmi értelemben ezt a természeti kincset megóvja, mindenképpen közösségi-, vagyis önkormányzati tulajdonában kell tartani.”

A szakértő szerint a legfontosabb cél az, hogy az itt lévő épületeket, és épületmaradványokat el kell takarítani: “ezzel a rekultivációval nem csak a védett növényeket és védett állatokat, hanem az egész ökológiai rendszert is meg kell védeni, hiszen jelen pillanatban ami a természethez közeli állapotban van, már ez sem természetes” – mondta Fazekas Imre.

Kővári János zárásképpen elmondta, hogy a területnek nem csak természetvédelmi szempontból van stratégiai jelentősége, de számos turisztikai, kulturális, szabadidős- és sport tevékenységnek is képes lenne helyet biztosítani. Ezzel kapcsolatban a képviselő a társadalmi párbeszéd fontosságát emelte ki:

“Ez a terület a pécsieké, döntsenek tehát a pécsiek, hogy milyen fejlesztést látnának szívesen ebben a mecseki környezetben!”

Borítókép: Kővári János és Fazekas Imre

Korábban írtuk:

Mandulás-ügy: egy pécsi szakértő szerint komoly szakmai hiányosságok állnak a háttérben

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close