AjánlottKörnyezetvédelemKözélet

Kővári János: El a fejszékkel a Mandulástól!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nemrég egy módosítási kérelem érkezett a pécsi önkormányzathoz, amelyben az egykori Mandulás Kemping területét szeretné a tulajdonos “lakóövezetté” nyilvánítani.

A 3 hektáros természetvédelmi területre luxus-lakópark épülne a tulajdonos szándékai szerint, azonban Kővári János szerint ez a beruházás elfogadhatatlan a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve, ráadásul a képviselő szerint ingatlanspekuláció is állhat a háttérben, hiszen önmagában már a telek átminősítésével is jelentősen emelkedne az ingatlan piaci értéke.

A módosítási kérelem benyújtását követően egyértelműen kiderült, hogy a telek tulajdonosa a szocialista érdekszférához köthető Amandula Kft, melynek ügyvezetője hatodrendű vádlott volt a Zuschlag János ellen indított büntetőperben.

Érthető, hogy az évek óta elhanyagolt területen miért most támadt fel a tulajdonos “befektetési kedve”, hiszen az önkormányzati választásokat követően az MSZP közeli érdekcsoportok és politikai erők most az általuk hatalomba segített polgármester és városvezetés támogatását élvezik. Legalábbis részben.

Ugyanis a pécsi önkormányzat Városfejlesztési Bizottságának e-heti ülésén a bizottság tagjai 3:1 arányban leszavazták a terület “lakóövezetté” történő módosítási javaslatát, azonban a döntés joga – a jelenlegi különleges jogrendben – továbbra is Péterffy Attila polgármesteré, illetve a Pécsi Közgyűlésé.

A terület védelme érdekében máris elindult a tiltakozás a civilek részéről: a környéket ellepték a “Nem kell szoci luxuspark!” és hasonló feliratok

Amennyiben a 3 hektáros Mandulás Kemping területe “lakóövezeti” besorolást kapna, úgy a vonatkozó szabályozás és 20%-os beépíthetőség mellett nagyjából 5.600 m2-es terület kerülne beépítésre – a hozzá tartozó utak és egyéb közművek kiépítésével együtt.

A pazar mecseki környezetben elterülő új építésű lakóingatlanok négyzetméter ára minimum 500-600 ezer forint körül lenne (akár 1 Millió forintig), vagyis újonnan létrejövő ingatlanok forgalmi értéke összesen minimum 10-12 Milliárd Forintos árbevételt jelentene a tulajdonos számára.

Kővári János, az ÖPE elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a háromhektáros egykori Mandulás Kempingben megépüljön a tervezett luxus-lakópark. Mint mondta: a jelenleg magántulajdonban álló, körbekerítetlen, így a kiránduló pécsiek és a turisták által is látogatott telek Natura 2000 természetvédelmi területen fekszik, azon több száz fa áll, így sokkal inkább a természetnek kellene – akár turisztikai céllal – visszaadni, semmint “luxuslakások miatt letarolni”.

A képviselő egy videóban is elmondta, hogy a Mecsek-oldalért aggódó pécsiekkel együtt a jövőben mindent meg fog tenni a döntés, illetve a beruházás megakadályozásáért, mert szerintük az elképzelések a közérdekkel szemben állnak, azok pusztán üzleti és magánérdekeket szolgálnak.

Kővári János hozzátette: a kemping területének átminősítése és a tervezett beruházás egy “szocialista biznisznek tűnik“, mert a telket birtokló Amandula Kft-t tulajdonló cégek vezető tisztségviselői, képviselői között Puch László egykori MSZP-s pártpénztárnok, országgyűlési képviselő családtagjai és bizalmasai vannak.

A pécsi Városfejlesztési Bizottság – a terület lakóövezetté történő átminősítése kapcsán benyújtott – elutasító döntésével szemben a város polgármestere, Péterffy Attila azonban ebben az ügyben is élhet a rendkívüli jogrend által rá ruházott jogkörével, és akár egy személyben hozhat támogató döntést.

Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) online petíciót indított a Mandulás Kemping területének lakóövezetként történő hasznosítása ellen: a PETÍCIÓT ITT LEHET ALÁÍRNI

Valamint egy facebook csoport is elindult a terület védelme érdekében, amelyhez ITT lehet csatlakozni.


   

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close