AjánlottEgyébKörnyezetvédelem

Kővári János: győzött a civilek összefogása, nem lesz lakópark a pécsi Mandulásban!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, óriási felháborodást váltott ki a pécsiek körében az egykori Mandulás Kemping területének “lakóövezetté” történő átminősítésének terve, amely alapján az ingatlan tulajdonosa akár 10 méter magas, több szintes lakóépületeket is építhetne a 3 hektáros természetvédelmi területre.

Erre a szándékra Kővári János, az ÖPE elnöke hívta fel a közvélemény figyelmét, miután az önkormányzat Városfejlesztési Bizottságának ülésén kikérte a területre tervezett lakópark terveit a pécsi főépítésztől. A képviselő szerint a rendelkezésre álló információk alapján egyértelmű volt, hogy az ingatlan tulajdonosi jogaival rendelkező Amandula Kft az egykori kemping területére egy többszintes épületeket is magában foglaló lakóparkot kívánt építeni, amihez elengedhetetlen lett volna az ingatlan “lakóövezetté” történő átminősítése.

A pécsi Városfejlesztési Bizottság a Pécsi Építési Szabályzat módosítási tervének felülvizsgálata során több körben is tárgyalta a tulajdonos átminősítési kérelmét, azonban a bizottság tagjai végül 3:1 arányban leszavazták az érintett terület lakóövezetként történő hasznosításának tervét.

Az átminősítés ellen voksolt:

  • Kővári János – ÖPE-KDNP frakció
  • Topán László – Momentum frakció
  • Pokorádi Gábor – Momentum frakció

Mellette voksolt:

  • Auth István – DK frakció

Kővári János önkormányzati képviselő szerint gyanus szálak futottak az ügy háttérben, hiszen önmagában már a telek átminősítésével is jelentősen emelkedett volna a telek piaci értéke, illetve a tervezett építkezés visszafordíthatatlan környezeti károkat okozott volna a Mecsek élővilágában.

A Pécsi Építési Szabályzat felülvizsgálati dokumentációjában az ingatlan lakóterületként történő hasznosítása egyértelműen “az önkormányzat által támogatott” szándékként volt feltüntetve:

Tulajdonos önkormányzat által támogatott szándéka a terület lakóterületként való hasznosítása” – olvasható a szabályozási terv módosításának dokumentációjában.

Az ÖPE elnöke ezért “El a fejszékkel a Mandulástól!” néven egy online petíciót indított a természetvédelmi terület védelme érdekében, melyet 3 nap alatt csaknem 1400-an írták alá.

A komoly lakossági felháborodás jelentős nyomást gyakorolt az ügy kimenetelének előmozdítására, ugyanis a petíció elindításának harmadik napját követően Péterffy Attila polgármester egy közleményt adott ki a Mandulás Kemping területére tervezett lakópark felépítésének elutasításáról és egyúttal ígéretet tett arra, hogy írásban fogja kötelezni a tulajdonost az ingatlan rendbetételére, valamint az épület-romok elbontására.

Kővári János saját facebook oldalán mondott köszönetet a Mandulás Kemping területének védelmében elindított kezdeményezés támogatóinak:

“Összefogással megmentettük a Mandulást!

Köszönjük Pécsiek! Itt nem is állunk meg!

Köszönjük a támogatást annak a majd másfél ezer embernek, aki az elmúlt 3 napon kiállt a Mandulásért!” – írta a képviselő.

Amennyiben Pécs polgármestere nem döntött volna időben az építési szabályzat ide vonatkozó módosítási tervének elutasításáról, úgy a Pécsi Közgyűlésnek lett volna erre lehetősége később a hivatalos Közgyűlés keretein belül.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close