KiemeltKözélet

Kővári János komoly kérdésekkel hozta zavarba a Pécs Pride egyik szervezőjét

Kővári János legutóbbi Pécs Pride-al kapcsolatos múlt heti sajtótájékoztatóján “meglepetésszerűen” feltűnt a felvonulás egyik főszervezője is. A pécsi politikus és az LMBTQ aktivista között egy igen komoly “véleménycsere” alakult ki.

Kővári János az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke a múlt héten tartott sajtótájékoztatót az LMBTQ jogokat propagáló rendezvénnyel kapcsolatban, ahol elmondta, hogy a pécsiek többsége még most sem szeretné, ha melegfelvonulást rendeznének a városban, ugyanis az provokatív érzéseket vált ki az itt élők többségéből.

Az előre bejelentett sajtótájékoztató azonban tartogatott egy spontán „meglepetést” is, ugyanis a háttérben megjelent a rendezvény egyik főszervezője, Rigó Bálint is. Kővári János a sajtótájékoztató végén rögtön megragadta az alkalmat és – egy gyors bemutatkozást követően – komoly kérdésekkel és érvekkel fordult az LMBTQ aktivista felé.

A képviselő a beszélgetés indításaként rögtön felhozta azt a közvélemény-kutatást, amelyben pontosan szerepel, hogy a pécsiek többsége nem szeretné, hogy Pride felvonulás legyen a városban, ugyanakkor ez a csendes többség teljesen természetesnek tartja, hogy vannak más nemi identitással élő emberek is.

„Itt nincs szükség ilyen provokatív felvonulásra, ahhoz, hogy egyébként elfogadó legyen a pécsi társadalom. Magam is az vagyok, de a provokációt, azt, hogy egy belvárost 8 órára lezárnak, azért mert Önök felvonulnak” – mondta Kővári János a szervezőnek, majd hozzátette: pusztán a felvonulás ötlete is komoly indulatokat generált.

Arra a kérdésre, hogy mi szükség van a felvonulásra, Rigó Bálint úgy válaszolt:

Provokáció, ha annak érzékelik, de ez egyszerűen egy emberjogi demonstráció, mert erre most szerintem Magyarországnak szüksége van, hogy igenis a jelenlegi politikai helyzetben, a jelenlegi “anti-LMBTQ-s” törvények sorozatában szükség van arra, hogy kiálljunk azokért a közösségekért, akik most támadva vannak” – érvelt a szervező.

Kővári János szerint azonban a felvonulás alapjaiban sérti a pécsiek többségének ízlését, ráadásul felesleges lezárásokkal is társul, amely miatt a belvárosi üzleteknek és vendéglátóegységeknek komoly bevételkieséssel kell szembenézniük.

Ha már ide jönnek vendégként a városunkba – mert legtöbben nem pécsiek lesznek a felvonulók – illik megkérdezni az ottaniakat, hogy ezt helyesnek tartják-e vagy sem. Fontos lehet az Önök célja, de a kommunikáció formája is fontos, hogy ne provokáljuk az embereket, hanem kérdezzük meg őket is erről – érvelt a politikus.

A Pride első vidéki helyszíneként szolgáló pécsi belváros jelentős részét a szeptember 18-i felvonulás időtartamára lezárták és kordonokkal körbe kerítették. A rendezvény biztosítására több, mint 1000 rendvédelmi dolgozót rendeltek ki szombat délután.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close