AjánlottKiemeltKörnyezetvédelem

Kővári János: leadtuk az aláírásokat a kutyafuttatók ügyében, máris megrázta magát az önkormányzat

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a baloldali városvezetés összesen 81 db önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan értékesítését tervezte Pécsett. Az eladásra szánt ingatlanok között olyan társadalmilag fontos igényeket kiszolgáló ingatlanok is szerepeltek, mint például a Málomi-, illetve a Littke utcai kutyafuttató területe.

A helyi civil közösség legnagyobb felháborodása mellett végül sikerült megtartani egy tiltakozásba fordult lakossági fórumot a Málomi kutyafuttatón még májusban, ahol közel kétszáz civil jelent meg, hogy tiltakozását fejezze is a terület tervezett értékesítése ellen.

A demonstráció során a városvezetés részéről felszólalt a terület momentumos önkormányzati képviselője, Pokorádi Gábor is, aki a kialakult helyzetet egy Városházán történt “adminisztrációs hibának” nevezte: állítása szerint ez a terület elvileg “nem kellet volna, hogy szerepeljen” az önkormányzat által értékesítésre szánt ingatlanok listáján.

Arra kérdésre, hogy vajon a Littke utcai kutyafuttató is adminisztrációs hiba során került-e fel a listára, a képviselő úgy válaszolt: – “Azt nem tudom, hiszen az Schmuck Roland (MSZP-s önkormányzati képviselő) területe.” Szó-szót követett, ám érdemi választ és konkrét információkat akkor sem (és azóta sem) kaptak az önkormányzat részéről a terület eladása tiltakozó civilek.

Pillanatkép a májusi demonstrációról

Éppen ezért úgy alakult, hogy a helyi közösség megkereste az Összefogás Pécsért Egyesület elnökét, Kővári Jánost, hogy legyen segítségükre a terület megóvása érdekében indított kezdeményezésükben, aki a belváros önkormányzati képviselőjeként is elfogadta a felkérést, majd a Facebookra feltöltött videójában konkrét megoldást is javasolt a kialakult helyzetre:

„Helyi civilek kerestek fel bennünket, hogy találjunk egy végleges megoldást arra, hogyan maradhat ez a terület végérvényesen kutyafuttató. A javaslatunk az, hogy kérjék ennek a területnek a zöld közparkká való átminősítését, így a jövőben is megmaradhatna ez a funkció ezen a területen.”

Vagyis az ÖPE elnöke szerint a Málomi Kutyafuttató, illetve a Littke utcai zöldterület átminősítését a – jelenleg változtatás alatt lévő – Pécsi Építési Szabályzat módosításával lehetne elérni. Amennyiben ezek a területek megkapnák a “közpark” besorolást, úgy az építési szabályzat szerint a telkek beépíthetősége maximum 1% lenne, amely eleve kizárná az érintett ingatlanok “beépítésre szánt területként” történő hasznosítását.

Kővári János kezdeményezésére a helyi civilek bevonásával egy konkrét aláírásgyűjtési folyamat indult be, amely már kifejezetten azt a célt szolgálta, hogy a terület közparkká való átminősítésének szándéka mögé valós és jelentős civil támogatást lehessen felmutatni a pécsi önkormányzat felé.

Az aláíróívek szépen megteltek a Málomi kutyafuttatónál

A kezdeményezés sikeres volt: a kutyafuttató területének védelme érdekében több száz érvényes – papír alapú – aláírást sikerült összegyűjteni, melyeket a helyi civil közösség képviselője, Kecskeméti Emilia adott át az ÖPE elnökének a múlt héten (borítóképünkön).

Kővári János ezt a hírt is saját facebook oldalán jelentette be, melyet így kommentált:

“Az aláírásgyűjtésnek köszönhetően végre meghallgatják a helyieket, akik azt kérték majd 300-an, hogy közpark legyen a kutyafuttató!

Most amikor leadtam a kutyafuttató területének átminősítéséhez összegyűjtött aláírásokat, hirtelen fontossá vált az önkormányzatnak, hogy sajtótájékoztatót hirdessen meg a kutyafuttatókról holnapra. De nem baj. Örülünk, hogy végre komolyan veszik az itt élőket.”

Az aláírásgyűjtés ténye, illetve az aláírásgyűjtő ívek leadása komoly hullámokat vert a pécsi önkormányzat unalmasra tervezett nyári hétköznapjainak felszínén, ugyanis szinte másnapra meghirdettek egy sajtótájékoztatót az érintett helyi képviselők (Pokorádi Gábor, Schmuck Roland) részvételével, akik vélhetően reagálni kényszerülnek majd a civil közösség akaratának lenyomataként egyértelmű közösségi igényt reprezentáló ALÁÍRÁSGYŰJTŐ ÍVEK leadását követően.

A sajtótájékoztatót a Littke utcai kutyafuttatón tartják majd 2021. augusztus 11-én, szerdán, 10:00 órakor.

Nem feltételezzük, csak reméljük, hogy MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRNAK!

További infó: Összefogás a Málomi Kutyafuttatóért


Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close