KiemeltKörnyezetvédelemKözéletVideók

Kővári János: Pécs legyen zöld város, ahol jó élni (VIDEÓ)

Kővári János a Facebookra feltöltött videójában beszél a hét elején történt esőzések okozta pécsi villámárvizekről. A politikus szerint a természeti környezet megóvása mellett többet is tehetünk a város megmentéséért.

A nagy esőzések miatt villámárvizek alakultak ki Pécs belvárosában, mivel a vízelvezető- és csatornarendszerek nem tudták elvezetni a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot.

Kővári János szerint olyan vízelvezető- és víztározó rendszert szükséges kialakítani Pécsett, amely képes hatékonyan összegyűjteni és elvezetni az esővizet:

„Igaz, hogy olasz étterem van a tér sarkán, a Picola Toscana, de ugye Toscana sem arról híres, hogy vízben ácsorognak, ahogyan eddig Pécs sem” – mondja az ÖPE elnöke, aki szerint a csapadékvíz elvezetési rendszerek kialakítása mellett olyan árterekre is szükség van, ahol össze lehetne gyűjteni a vizet, melyet az aszályos időszakokban fel lehetne használni.

Bár a legtöbb esetben a természetvédő civilek tiltakozása ellenére továbbra is nagyüzemben vágják ki a mecseki fákat, sajnos a Mecsekoldal is szép lassan beépült.

Ennek következtében elhordták a földet és kivágták a fákat, melyek hiánya a csapadék felszívásában is érezhető: a Mecsekre zúduló eső így a belvárosba zúdul a csatornákon-, rosszabb esetben pedig a felszínen keresztül.

Kővári János szerint ezért továbbra is cél a természeti környezet megóvása:

„Néhány évvel ezelőtt azt a célt tűztük ki, hogy Pécs legyen Zöld Város, ahol jó élni, és a kitűzött cél továbbra is megmaradt, és mindent megteszünk érte” – tette hozzá a pécsi politikus.

A „Zöld Város” koncepció megvalósításához a pécsi önkormányzat az egyetemmel, civil szervezetekkel és más gazdasági szereplőkkel közösen akár 150-200 milliárd forint fejlesztési forrást tudna mozgósítani a város érdekében az előttünk álló 7 éves uniós költségvetési ciklusban.

Korábban írtuk:

A városfejlesztési tervek kialakításánál megkerülhetetlen a Zöld Város koncepciója

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close