KiemeltKözélet

Kővári János: végleges megoldást javaslunk a Málomi Kutyafuttató védelmében

Nemrégiben heves tiltakozással fejezték ki nemtetszésüket a kertvárosiak a Málomi Kutyafuttató értékesítése ellen. A tiltakozás sikeres volt, a szocialista városvezetés elállt az eladás mellől. A helyiek megkeresték az Összefogás Pécsért egyesület elnökét, Kővári Jánost, hogy tegyenek javaslatot a kutyafuttató megmentése érdekében.

Néhány héttel ezelőtt a pécsi önkormányzat 81 ingatlant hirdetett meg a városban hasznosításra, ezek közé tartozik a Málomi Kutyafuttató is, ahova a helybeliek mellett a város számos más pontjáról is kilátogatnak.

Magyarország legnagyobb zöldterületével rendelkező kutyafuttatóját árverés útján szerette volna a pécsi önkormányzat értékesíteni, ami ellen a helyiek és a kutyafuttató területére kilátogatók heves tiltakozásba kezdtek.

Hári József önkormányzati képviselő akkor azt mondta,

Mindenféleképpen meg kell őrizni a helyet annak, ami. Maradjon meg a kutyásoknak, élvezzék azt, amit megálmodtak maguknak és a kutyáiknak. Szerintem ez egy nagyon fontos cél lesz a közeljövőben, hogy ez a terület így megmaradhasson

Május 30-án rendezték meg a Málomi Kutyafuttató eladása elleni tiltakozást, ahol tovább folytatták az aláírások gyűjtését, ahol közel kétszáz civil vett részt, de az ügyben indított online petícióra is több, mint kétezer tiltakozó aláírás gyűlt össze, melynek végül meg lett a gyümölcse; a városvezetés – egyelőre – elállt a terület értékesítésétől.

A helyiek azonban nem állnak itt meg, mivel szeretnék, ha a terület továbbra is kutyafuttatóként működhetne. Ennek érdekében felkeresték az Összefogás Pécsért Egyesület elnökét, Kővári Jánost, hogy tegyen javaslatot a terület védelme érdekében.

Kővári János a Facebookra feltöltöt videójában elmondta, hogy

„Helyi civilek kerestek fel bennünket, hogy találjunk egy végleges megoldást arra, hogyan maradhat ez a terület végérvényesen kutyafuttató. A javaslatunk az, hogy kérjék ennek a területnek a zöld közparká való átminősítését, így a jövőben is megmaradhatna ez a funkció ezen a területen.”

Kővári János szerint a Málomi Kutyafuttató, illetve a Littke utcai zöldterület átminősítését a – jelenleg változtatási folyamatban lévő – Pécsi Építési Szabályzat módosításával lehetne elérni. Amennyiben ezek a területek megkapnák a “közpark” besorolást, úgy az építési szabályzat szerint a telek beépíthetősége maximum 1% lenne.

A képviselő szerint azonban az átminősítés kezdeményezéséhez jelentős civil támogatásra van szükség, ami nagy mértékben elősegítheti a szabályzat ilyen irányú módosítását a kutyafuttatók területének védelme érdekében.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close