KiemeltKözélet

Kővári segített, Jancsula Dezső elnöki kegyelmet kapott

Fellélegezhet a köztiszteletben álló pécsi tanár. A köztársasági elnök kegyelmével megszűnt a bírósági eljárás, és a korábbi, a pénzbüntetésről szóló bírósági határozat is semmis. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem tiltják el a foglalkozásától sem. – írja a Bama.hu.

Eljárási kegyelemben részesítette a köztársasági elnök Jancsula Dezsőt – jelentette be a pécsi tanár és Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke keddi közös sajtótájékoztatóján.
Mint ismert, a NEVKÓ tanára korábban azért kapott egy bírósági határozat szerint 170 ezer forint pénzbüntetést, mert még 2020-ban rendreutasított két tizenévest az intézmény épületének bejárata előtt, akik az iskola környékén dohányoztak, majd az egyiküket hátizsákjának pántjánál megfogta.

A pécsi pedagógus és jogi képviselője ezután tárgyalási kérelmet adtak be. A februári előkészítő tárgyaláson az ügyész a pénzbüntetés helyett már csak megrovást kért Jancsulára, amennyiben a vádlott a vádiratot szó szerint elfogadva bűnösnek vallja magát, ám a tanár nem élt ezzel a lehetőséggel, és nem volt hajlandó bűnösnek vallani magát.
Akkor Jancsula Dezső ezzel nagy kockázatot vállalt, hiszen megrovás esetén – ahogy azt Csernik Aranka, Jancsula Dezső jogi képviselője az előkészítő tárgyalás után a Bama.hu-nak elmondta – nem tiltották volna el automatikusan a tanítástól. Abban az esetben ugyanis a munkáltató mérlegelésén múlik, hogy tovább alkalmazzák-e az iskolában.
Ha viszont Jancsulát jogerősen elítélték volna, és a megrovásnál súlyosabb büntetést kap, például a korábbi bírósági határozat szerinti pénzbüntetést, abban az esetben a munkáltatónak kötelező lett volna elbocsájtania állásából a köztiszteletben álló pedagógust.

A februári előkészítő tárgyalás végén a következő tárgyalást június elsejére tűzték ki, ám erre már nem kerül sor, Jancsuláék ugyanis már korábban kegyelmi kérelmet nyújtottak be a köztársasági elnökhöz, amit most a tanár meg is kapott Áder Jánostól.

Jancsula Dezső tortúrája ezzel véget ért, az eljárás a kegyelemmel megszűnt, és a korábbi, pénzbüntetésről szóló határozat sem lesz érvényes. Ez azt is jelenti, hogy az iskolának nem kell megválnia a nyugdíja előtt nem sokkal álló tanárától.

 

Az eljárási kegyelemmel Dezső bácsi ügye megoldódik, de szeretnénk, hogy ez ne forduljon elő más tanárral, ezért ragaszkodunk hozzá, hogy ennek érdekében törvénymódosítás is történjen majd a következő parlamenti ciklusban – mondta Kővári János, az ÖPE elnöke a keddi sajtótájékoztatón.

Az ÖPE jogi szakértői az eset kirobbanása után összeállítottak egy szakmai anyagot a hasonló esetek elkerülése érdekében, amelyet eljuttattak a kormányzathoz.

Cikk forrása: Bama.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close