KiemeltKözélet

Közleményben reagált a Momentum a pécsi városvezetésben kialakult koalíciós válságról

A pécsi Momentum frakció tagjai korábban egy nyilvános sajtóközleményben írtak a baloldali városvezetés koalícióján belül feszülő konfliktusokról.

Mint ismert, az új városvezetés tagjait a 2019-es önkormányzati választásokra delegáló “Mindenki Pécsért Egyesület” megvonta a névhasználati jogot a DK, a Jobbik, az MSZP és az Öt Torony frakciók képviselőitől és Péterffy Attilától, ám ezt követően a polgármester és támogatói kiléptek a szervezetből és a maradék képviselőkból létrehozták a “Pécs Jövője” néven futó újabb koalíciós tömörülést.

A Momentum “különutas” politikáját nem díjazta a polgármester

A pécsi Momentum önkormányzati képviselői szerint Péterffy Attila önkényes döntéshozatali gyakorlata a legtöbb esetben kizárta a közös városvezetésre vállalkozó frakciók tagjainak eltérő véleményét, ráadásul a polgármester egy olyan „együttműködési paktumot” íratott volna alá a baloldali képviselőkkel, amely alapján – a Momentum szerint – akár pénzbüntetésben is részesülhetett volna az a képviselő, aki a koalíción belüli különvéleményét felvállalva, szavazatával megosztja a pécsi baloldali városvezetés “egységét”.

“Nem így akartuk.

Példa akartunk lenni.

Intő példa lettünk.”

– írta facebook oldalán.a városvezető frakcióból kilépő momentumos képviselő, Pokorádi Gábor.

A legutóbbi közgyűlésen a Péterffy Attila által irányított “Pécs Jövője” frakció képviselői gyakorlatilag visszahívták bizottsági státuszukból a momentumos képviselőket és a helyükre saját embereiket ültették.

A pécsi Momentum képviselői erre reagálva kiadtak egy közleményt, amelyben igyekeznek tisztázni a városvezető koalíción belül kialakult politikai válság lényeges körülményeit:

Tisztelt Pécsiek!

Az alábbi nyilatkozatot adjuk az elmúlt napok eseményeire reagálva.

A legutóbbi közgyűlésen a várost vezető koalíció javaslatára a testület két momentumos képviselőtől megvonta a bizalmat: leváltották és visszahívták a Városfejlesztési és Innovációs Bizottság elnökét és a Jogi és Ügyrendi Bizottság egyik tagját.

Ezt a döntést sajnálattal vesszük tudomásul, de szerencsére az eddig elvégzett munkánkat nem teszi semmissé, az elérendő céljainkon nem változtat, legfeljebb valamelyest nehezebbé teszi az utunkat.

A 2019-ben tett vállalásainkat továbbra is szem előtt tartva dolgozunk tovább Pécsért és a pécsiekért a Pécsi Jövőképe 2.0 program alapján.

A közgyűlésen azonban elhangzottak olyan állítások, amelyeket nem hagyhatunk szó nélkül. Auth István képviselőtársunk azt állította képviselőinkről, hogy “A frakcióból senkit nem zártak ki, a frakcióból kiléptek”.

A valóság ezzel szemben az, hogy az MPE-Momentum frakció nem lépett ki a koalícióból. A DK, a Jobbik, az MSZP és az Öt Torony frakciók képviselőitől a Mindenki Pécsért Egyesület megvonta a névhasználati jogot, a polgármester úr pedig – a kizárását megelőzendő – kilépett az egyesületből.

Jelenleg csak a mi frakciónk és a szintén háttérbe szorított Bognár Szilvia jogosult a jelölő szervezet nevének használatára, mert mi vagyunk azok, akik megválasztásunk óta a 2019-ben lefektetett elvek és értékek mentén dolgozunk. Valójában tehát a többiek léptek ki a koalícióból és alapítottak Pécs Jövője néven új frakciószövetséget, mivel nem tudták tartani magukat az említett értékvállalásokhoz. Ezzel voltaképpen önkényesen felülírták a választói akaratot.

A jelenlegi helyzet kialakulásához a következő események is hozzájárultak:

Tavasszal az ún. “12 pontos tárgyalások” után az együttműködés új alapokra helyezéséhez elkészült egy koalíciós együttműködési szabályzat, egy frakciószövetségi szerződés.

Az elkészült tervezetet a frakciónk munkaanyagként kezelte, bizonyos pontjaival szemben komoly kifogásokat fogalmaztunk meg, jeleztük, hogy egyeztetésekre, módosításokra van szükség.

Nem értettünk egyet például azzal, hogy jelölő szervezetünket, a Mindenki Pécsért Egyesületet tudatosan kihagyni igyekeztek mind a szövegből, mind az egyeztetési folyamatból. Ma már világos: szövetségeseink már akkor eldöntötték, hogy egy új szervezet nevét fölvéve kívánnak tovább dolgozni.

Azt sem tartottuk elfogadhatónak, hogy a közgyűlés létszámát tekintve a képviselők szűk kisebbsége dönthessen a város szempontjából meghatározó ügyekben, és pénzbüntetés vagy a frakcióból való kizárás terhe mellett legyen kénytelen a meggyőződése és a város érdeke ellen szavazni.

Azt is aggályosnak tartottuk, hogy a megállapodás szövegét a frakciószövetség az egyik – tetszőleges – párt kihagyásával bármikor módosíthatta volna: véleményünk szerint mind az elfogadáshoz, mind a módosításhoz minden frakció beleegyezése, vagyis a teljes konszenzus szükséges.

A fenti okok miatt többheti munka után nyújtottuk be módosító javaslatainkat, melyek között lehetőséget kívántunk biztosítani a képviselőknek a lelkiismereti szavazásra, kínáltunk megoldást arra is, hogy biztosítható legyen a hatékony közgyűlési munka, miközben a képviselők és a frakciók is megőrizhetik autonómiájukat.

Erőfeszítéseink ellenére érveinket nem hallgatták meg, javaslatainkat nem építették be a megállapodás végleges szövegbe. Ekkor vált nyilvánvalóvá korábbi partnereink szándéka: a dokumentumot a Momentum képviselőinek kiszorítására fogják használni. Azért nem foglalkoztak a módosító javaslatainkkal, mert tudták, hogy eredeti formájában nem fogjuk aláírni. Nem írhattuk alá, hiszen ha megtesszük, lényegében lemondtunk volna képviselői jogaink egy részéről, nem képviselhettük volna sem a választóink érdekeit, sem a Momentum értékvállalásait. A tervezet aláírását nem javasolta sem a pártunk helyi, sem a megyei, sem pedig az országos vezetése.

Jelentős többséggel megválasztott és legitimált helyi képviselőkként meggyőződésünk, hogy fő feladatunk a pécsi szavazók, a pécsi polgárok érdekeinek őszinte és kompromisszummentes képviselete, akik a 2019-es választásokon a Mindenki Pécsért Egyesület logó alatt induló jelöltekre szavaztak.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close