KiemeltKultúra

Kubicza János századosra emlékeztek Pécsett

„Bár a csizmák taposnak mindent, ami EMBERI és MAGYAR és dühöngve őrjöng a terror, az új Prométheuszok készen állanak” (részlet Kubicza János naplójából).

2021.november 5-én pénteken 17 órától, Pécsett, a Váradi Antal u.6. szám alatti ház előtt, Kubicza János százados (1917-2005) emléktáblájánál került sor a Vitézi Rend Baranya Megyei Törzskapitánysága megemlékezésére. Vitéz Csizik Mihály hö.alezredes, vezető székkapitány köszöntője után a jelen lévő vitézek és hozzátartozóik, valamint az érdeklődő polgárok közösen elénekelték a himnuszt. Ezt követően vitéz Inkei-Farkas Márton vitézi hadnagy idézte fel a 65 év előtti eseményeket és részletesen ismertette Kubicza János életútját.

Fotó: Markovics Réka

A Pécsi Zrínyi Miklós Hadapródiskola majd a Ludovika Akadémia elvégzése után Kubicza gyalogsági hadnagyi kinevezést kapott, végig harcolta a második világháborút és a fogságot is megjárta. 1949-től szolgálaton kívül volt. 1956. november 4-én a Vörös Hadsereg tankok ezreivel taposta el a magyar forradalmat és szabadságharcot. Ekkor keresték meg ellenállók az egykori katonatisztet, hogy segítse a fegyveres harcot a Mecsekben. Kubicza a Váradi A.u. 6.szám alatti házból egy pisztollyal és egy zseblámpával indult fel a Misina tetőre. Katonai parancsnokként megszervezte a kezdetben közel 1000 szabadságharcos kiképzését és kidolgozott gerilla akciókkal támadta, zaklatta az ellenséget. Az ellenállás központja előbb Vágotpuszta majd Kisújbánya lett. Végül győzött a túlerő: a szabadságharcosok Jugoszlávia felé menekültek és Barcsnál valamint Bélavárnál lépték át a Drávát. A mai Horvátország területén fegyverezték le őket, Kubicza János előbb a kaproncai majd a Fiumétől 26 km- re, a hegyekben található gerovói menekülttáborba került. A jugoszláv hatóságok jóvoltából nyugatra emigrált. Kanadát is megjárta, majd végül a franciaországi Nieul Sur Mer-ben telepedett le. Távollében halálra ítélték és csak az amnesztiát követően, közel 30 évvel 1956 után térhetett először vissza hazájába…

Fotó: Markovics Réka

Kubicza János valódi pécsi hős, igazi ludovikás tiszt, aki hazafiként a „Hazáért Mindhalálig „jelmondat szellemében harcolt a magyar szabadságért. Méltó arra, hogy az utókor megemlékezzen tetteiről és érdemeit a Honvédelmi Minisztérium és a Vitézi Rend is elismerje”-mondta vitéz Inkei-Farkas Márton vitézi hadnagy.

Ezt követően a megemlékezés résztvevői meggyújtották a gyertyákat, mécseseket és elhelyezték az emléktábla előtt. A megemlékezés a Magyar Hiszekegy elmondásával zárult.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close