AjánlottGazdaságKiemelt

Már több min 100 ezren beküldték a családi adóvisszatérítés nyilatkozatot

Kedden délig már több, mint 100 ezren töltötték ki online azt a nyilatkozatot, amellyel az adó-visszatérítés 2022. február 15-i kiutalásához szükséges adataikat küldhetik el a szülők. Az úgynevezett Visszado-nyilatkozatot csak azoknak kell idén december 31-ig kitölteni és elküldeni, akik a családi kedvezményre jogosultak, de a családi pótlékot nem ők kapják kézhez.

A Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára kiemelte: az adó-visszatérítés révén jövő év elején összességében 600 milliárd forinthoz juthatnak a gyermekes családok. Tállai András elmondta, hogy az adóhivatal 2022. február 15ig automatikusan visszautalja a pénzt azoknak a szülőknek, akiknek jövedelméből évközben a munkáltató, kifizető levonja a személyi jövedelemadót (szja), az ekhót. Azoknak az érintetteknek, akiknek nincs teendőjük, akiknek a családipotlék-folyósítási adatokból az adóhivatal ismeri a belföldi bankszámlaszámukat, postai címüket. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azonban nem tudhatja minden érintett utalásához szükséges adatát, ezért van szükség a Visszadó-nyilatkozat kitöltésére, melyet december 31-ig lehet megtenni.

A nyilatkozatot a NAV előre kitölti a meglévő adatokkal, az néhány perc alatt otthonról, kényelmesen átnézhető és kiegészíthető, és mivel már több mint 5 millió magánszemély rendelkezik ügyfélkapuval, így szinte minden érintett szülő online küldheti a nyilatkozatot.

Tállai András felidézte, hogy minden 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés. Ha valaki úgynevezett összevontan adózó jövedelemből szerez bevételt – ilyen sok más mellett a munkabér -, a munkáltató, kifizető által levont személyi jövedelemadót visszakapja. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózók jövedelméből 9,5 százalék közteher számít szja-nak, ők ahhoz jutnak hozzá. Azok pedig, akik a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) alkalmazzák, az idén befizetett tételes adó negyedére számíthatnak.

MTI

Címlapkép: cfverdugos.org

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close