ÉletmódKiemelt

Megkezdődött a Keszüi bölcsőde építése

Lerakták az új bölcsőde alapkövét Keszüben. A beruházás eredményeként korszerű, három csoportszobás bölcsődével gazdagodik a település. A fejlesztés megvalósítására Keszü Község Önkormányzata 421,36 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyer a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív programjából.

Keszü Község Önkormányzata fejleszteni kívánta a településen elérhető szolgáltatások körét bölcsőde létesítésével. A beruházás célja, Keszü községben a kisgyermekek napközbeni ellátásához megfelelő intézményi környezet biztosítása, melynek elérésére a település 421,36 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program keretében meghirdetett „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című, TOP-1.4.1-19 kódszámú pályázaton.

A projekt keretében Keszü községben korszerű, három csoportszobás bölcsőde valósul meg. A gyermekek napközbeni ellátásának javítása mellett a fejlesztés hozzájárul a kisgyermeket nevelő szülők munkavállalásának elősegítéséhez is.

A megépülő bölcsődében három 51 m2 alapterületű foglalkoztató lesz, melyben 38 kisgyermek napközbeni ellátását tudják majd biztosítani. Az intézményben helyet kap még többek között egy 60 m2 alapterületű tornaszoba, logopédiai foglalkoztató, és egy 50 adagos főzőkonyha. A bölcsőde működéséhez szükséges bútorok és eszközöket is a projektből biztosítják. Az épület energiaigényének csökkentése, így az üzemeltetési költségek mérséklése érdekében a korszerű hőszigetelés mellett 25 kW teljesítményű napelemes rendszerrel lesz felszerelve. A beruházás eredményeként 13 db új munkahely jön létre. 

A projekt ünnepélyes alapkőletételére 2021. szeptember 6-án került sor. Buday-Sántha Attila polgármester beszédében elmondta, az önkormányzat intézményhálózata 2000-es évek óta elmaradt a lakosságszám gyarapodástól. A település 0-2 éves demográfiai adatai, a családok támogatása mindenképpen indokolják az új intézmény kialakítását. dr. Őri László a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, amikor egy új bölcsőde, óvoda jön létre, akkor az a közösség életében mindig ünnep, hiszen amikor kisgyermek nevelő intézményeket építünk, akkor a jövőbe fektetünk. Baranyában különösen fontos ez, hiszen a megye az ország legnehezebb helyzetben lévő térségei között van, ahol küzdeni kell azért, hogy a települések meg tudják tartani a lakosságot. A megyei elnök kiemelte, „a most záruló fejlesztési ciklusban a rendszerváltás óta nem látott mértékben került sor bölcsődék építésére, felújítására a megyében. Harmincegy helyszínen összesen 6,6 milliárdot tudtunk ilyen célokra fordítani” – mondta dr. Őri László.

A vállalkozási szerződés aláírása megtörtént, a munkaterület átadásával megkezdődött a kivitelezés.

Baranya Megyei Önkormányzat Közleménye

A címlapkép csak illusztráció.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close