EgyébKiemelt

Megkezdődött a Pécsi Tudományegyetem centenáriumi rendezvénysorozata

Megnyitották az egykori pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre helyezésének centenáriumát ünneplő, 2023. október 14-ig tartó rendezvénysorozatot szerdán.

Míg 2017-ben az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulóját ünnepelték, addig 2021 és 2023 között az 1923-tól folyamatosnak tekinthető modernkori pécsi felsőoktatásra kerül a hangsúly.

Trianon után, 1921-ben született döntés arról, hogy a pozsonyi egyetem Pécsre kerül, mivel azonban a határozat idején a mecsekaljai város még szerb megszállás alatt állt, a költözéssel 1923 októberéig várni kellett.

A rendezvénysorozatot ünnepélyes szenátusi ülés és egyetemi tanévnyitó keretében nyitotta meg Fedeles Tamás oktatási rektorhelyettes.
A centenáriumi programsorozat mottója “A múltból a jövő felé“, mert – idézték Fedeles Tamást – amellett, hogy szeretnék megmutatni az egyetem hagyományait, egyúttal nagy hangsúlyt kívánnak helyezni arra is, hogy “az intézmény a 21. században felmerülő kihívásokra társadalmi, oktatási, tudományos téren milyen innovatív, jövőbe mutató válaszokat tud kínálni“.

A rendezvények között tudományos konferenciák mellett olyan – az egyetemet megismertető és népszerűsítő – programok is lesznek, mint városi tárlat, színházi bemutató, futóverseny és fényfestés.
Első kulturális, művészeti programként a PTE-n működő Janus Egyetemi Színház Magammal viszem című közösségi előadását mutatják be szerdán és csütörtökön Zakariás Máté rendezésében.

MTI

Címlapkép: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close