GazdaságKiemelt

Megkezdte működését a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. napelemes tetőcserepet előállító gyára Pécsen

Megkezdte működését a magyar, családi tulajdonban lévő Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. (Terrán) 326 millió forintos kormányzati támogatással, 725 millió forintból létesített napelemes tetőcserepeket előállító gyára kedden, Pécsen.

A pécsi központtal működő vállalat száz éves múltra tekint vissza, komoly emberi erőforrásokkal, szaktudással rendelkezik, és a piac változásait mindig is képes volt követni jövőképével, elképzelésivel és innovációival.
A kormány, ahogy az elmúlt években, úgy a jövőben is az előremutató elképzelésekkel, célokkal és víziókkal rendelkező, a gazdaság megerősödését, a helyi munkalehetőségeket gyarapító vállalatok partnereként jelenik meg és biztosít számukra támogatásokat – fogalmazott Varga Mihály.

A zöld, klímabarát technológiák alkalmazásának támogatása és a klímavédelemért folytatott erőfeszítések terén Magyarország jelentős lépéseket tett az elmúlt időszakban, illetve tesz jelenleg is.

A magyar gazdaság Varga Mihály szerint mára ledolgozta azt a veszteséget, amelyet a koronavírus-járvány okozott: az első fél évben 7,6 százalékkal, míg a második negyedévben közel 18 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, vissza tudták építeni a kényszerű zárás miatt megszűnt munkahelyeket, sőt újakat hoztak létre.
Ez a fellendülés ad reményt a kormánynak a további gazdaságpolitikai tervei megvalósítására, közöttük 1,9 millió szülő idei szja-befizetésének visszatérítésére.
Varga Mihály ígéretet tett, hogy “a magyar költségvetés, a magyar államháztartás továbbra is segítő, támogató gazdaságpolitikát folytat“, (…) “hogy a beruházások támogatásán keresztül a magyar gazdaság versenyképessége tovább tudjon javulni“.

Mindez nem jelenti azt, hogy az újraindítás időszakának lezárulta után ne térjenek vissza arra a fiskális pénzügyi pályára, amely során alacsonyan tartják az adósságszintet és az államháztartási hiányt, és mindezzel együtt ösztönzik a beruházásokat és a munkahelyek létrehozását, csökkentik az adó mértékét.

Hoppál Péter (Fidesz), Pécs országgyűlési képviselője kiemelte: a Terrán töretlen és folyamatos fejlődése, az új technológiák iránti hozzáállása jól illeszkedik a Pécs újraiparosítását szolgáló célkitűzések közé. Felidézte: a kormányzat támogatásával az elmúlt években számos munkahelyteremtő beruházás valósult meg a városban és környékén, új vállalatok telepedtek meg Pécsen, ugyanakkor a tradicionális helyi, magyar tulajdonú cégek is jelentős támogatásokban részesülhettek a kabinetnek köszönhetően.

Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a Terrán új beruházásával már három magyarországi és két határon túl működő gyárban állítják elő a cég termékeit, míg a Generon napelemes tetőcserepek a cégcsoport hatodik automata gyártósorán készülhetnek. Az új termék – fél évtizeddel ezelőtt indult – kifejlesztését az egyre növekvő piaci igények zökkenőmentes kiszolgálására alapozták, a gazdasági mutatók és a vásárlói visszajelzések is azt jelzik, hogy jó úton haladnak. A jövőben évente legalább 200 ezer napelemes cserép előállítását tervezik.

Jankó Árpád, a Terrán Generon divízió vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a pécsi gyárban üzembe helyezett gyártósor és technológia egyedülálló és a félvezető lapkákon, az üvegen és a csatlakozókon kívül mindent, ami a termék előállításához szükséges, a Terrán szakemberei készítenek.
A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. sajtóanyaga szerint a teljes egészében magyar, családi tulajdonban lévő, Magyarországon több mint 300, külföldön további mintegy 100 munkavállalót foglalkoztató társaság a pécsi gyárát a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) 326 millió forintos keretéből, önerővel és banki hitellel, összesen 725 millió forintos beruházással hozta létre.
Az új gyár kezdetben 20 embernek ad munkalehetőséget, ez a szám pedig a közeljövőben akár a háromszorosára is növekedhet a tervezett külföldi értékesítések felfutásának köszönhetően.

A cég tájékoztatása szerint a napelemes tetőcserép jelenleg nemzetközileg is egyedülálló fejlesztés, annak bevezetése óta közel 200 otthon és középület energiaellátását biztosítja ilyen rendszerű tető, ami összesen több mint 75 ezer beépített modult jelent. A tervek szerint ez a szám 2021-ben elérheti a 100 ezret, így az év végére megközelítőleg 250 épületnek lesz napelemes tetőcserepe.

MTI

Címlapkép: Pécsma

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close