GazdaságKiemelt

Megnyílt a pályázati lehetőség a társasházak távfűtés-korszerűsítésére

A társasházak távfűtés-korszerűsítési programjában keddtől pályázható a támogatás – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel.

A közlemény kiemeli: az ITM a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltaknak megfelelően segíti a magyar háztartásokat, hogy saját maguk dönthessenek az energiafogyasztásuk mértékéről és időzítéséről, és energiafogyasztásuk tudatosságának növelésével hozzájárulhassanak a klímavédelemhez, miközben rezsiköltséget is megtakaríthatnak.

Ezért a tárca 3 milliárd forint keretösszeggel vissza nem térítendő támogatást biztosít a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti- és társasházi lakások fűtéskorszerűsítésére” – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a közlemény szerint.

Mint ismert, Pécsett is volt ilyen program: az önkormányzati választások előtt az Összefogás Pécsért Egesület (ÖPE) javaslatára ugyanis egy olyan panelprogram finanszírozását tette lehetővé az előző városvezetés, amely során során 70 Millió forintos önkormányzati támogatás mellé a lakóközösségek mintegy 150 Millió forintot tettek hozzá.

Ennek eredményeképpen összesen 220 Millió forint értékben valósult meg a pécsi panelprogram, melynek folytatását a jelenlegi városvezetés már jóval a pandémia előtt leállította.

“Most egy 100 Millió Forintos önkormányzati keret biztosításával újra értékteremtő energetikai korszerűsítéseket hajthatnánk végre pécsiek százainak otthonaiban” – érvelt Kővári János, az ÖPE elnöke, aki szerint a panelprogram folytatására idén is szükség lenne Pécsett.

A pécsi projekt alaptulajdonságait kiterjesztő országos pályázaton ezúttal a szabályozható fűtéssel ma még nem rendelkező 170 ezer lakás modernizálását célzó kiírásra társasházak és lakásszövetkezetek nyújthatnak be pályázatot, kizárólag a távfűtéssel ellátott lakóingatlanok energiahatékonyságának növelését, szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését eredményező beruházások támogatására.

Ennek mértéke az elszámolható bruttó költségek legfeljebb 50 százaléka lehet, a támogatás összege minimum 150 ezer forint, maximum 75 millió forint, az egy lakásra eső támogatási összeg azonban nem haladhatja meg 400 ezer forintot – közölték.

A tájékoztatás szerint pályázni március 16-án tíz órától a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2021. augusztus 31-ig lehet.

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. a dokumentumok benyújtásától számított 45 napon belül dönt a pályázatok támogathatóságáról. Amennyiben a pályázat támogatásban részesül, az érintett társasházak képviselője a döntést követő 15 napon belül elektronikus úton kap értesítést az elbírálás eredményéről, valamint a támogatói okirat kiállításának feltételeiről – tették hozzá.

A közleményben emlékeztetnek arra is: a minisztérium a jelenlegi felhívás előzményeként 2019 nyarán hirdette meg az okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztésére és radiátorcserére irányuló pályázati támogatási programot, amelynek köszönhetően 321 társasházban, lakásszövetkezeti épületben összesen 26 300 lakás fűtési rendszerének energetikai korszerűsítése kezdődhetett meg 2,46 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással.

A pályázattal kapcsolatos további információk a tav2020.emi.hu címen érhetők majd el.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close