GazdaságKiemelt

Megnyílt az új pécsi vásárcsarnok

Megnyitotta kapuit a vásárlók előtt a 3,8 milliárd forintból épült új vásárcsarnok Pécsen pénteken – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

Közleményükben azt írták: a régi piaccsarnokhoz közeli területen emelt egyszintes, 6200 négyzetméteres ingatlanban 184 árusítóhelyet, 64 kiadható üzletet, egy éttermet, a külső piactéren 82 asztali árusítóhelyet alakítottak ki.
Az új parkolók az épület déli oldalán 13 teherautónak és 20 személyautónak, a keleti oldalon 47 személygépkocsinak biztosítanak rakodási, illetve parkolási lehetőséget – tették hozzá.

Az önkormányzat a beruházás szükségességét a helyi piaci vásárlói igényeknek a korábbinál jobb minőségű kiszolgálásával, a baranyai termelők nagyobb szerephez jutásával, valamint azzal indokolta, hogy a meglévő kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet korszerűbb, fenntartható létesítményben lehessen folytatni.
Korábban szóltak arról is, hogy az 1980-as években épült régi vásárcsarnok elavulttá vált, jelentős részét hosszú távon nem lehetett gazdaságosan üzemeltetni, az üzletként hasznosított pavilonok közműellátása megoldatlan volt és nem állt rendelkezésre hűtőház, amely ma már alapkövetelmény egy ilyen létesítményben.
Gondot jelentett az is, hogy a régi épület előtti csomópontban összpontosult a vásárcsarnok gyalogosforgalmának jelentős része, a kiszolgáló teherforgalom, a taxiállomás, a parkoló autók, továbbá a szomszédos távolságibusz-pályaudvar napi teljes forgalma.

Az önkormányzat pénteki közleményében kitért rá, hogy a vásárcsarnok-beruházás költségét 2016-ban még mintegy egymilliárd forinttal kevesebbre tervezték, az építőipari árak drasztikus emelkedése és műszaki okok miatt megnőtt kivitelezési díj kifizetéséhez a kormány biztosított támogatást.

 

MTI
Címlapkép: Magyarépítők

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close