KiemeltKözélet

Megszületett az ítélet: Péterffy Attila elbukta a pert Vicze Csillával szemben

Két évig húzódott a per, amelyben Pécs polgármestere, Péterffy Attila a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjét, perelte be a “jó hírnevének” megsértése miatt. A tárgyaláson a bírónő kijelentette: a természetvédő aktivista állításaival nem sértette meg a pécsi Hőerőmű korábbi vezérigazgatójaként dolgozó Péterffy Attila személyiségi jogait.

Közel két évnyi pereskedés után végre ítélet született Vicze Csilla és Péterffy Attila ügyében.
Pécs polgármestere még 2020. elején indított pert a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője ellen. A Civilek a Mecsekért Mozgalom tagjai korábban határozott hangsúllyal igyekeztek felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a Pécsi Hőerőműben brutális mennyiségű erdei fa került elégetésre, melyek jelentős része a Mecsek erdejéből származott.

Az utolsó tárgyaláson végre eredmény született; Vicze Csilla nem sértette meg Péterffy Attila “jó hírnevét”, mivel a szóvivőnek joga volt véleményt alkotni, mint ahogy a bíró az ítélethozatalkor kijelentette: Vicze Csilla nem tett mást, mint kritikát fogalmazott meg Péterffy Attilával szemben.

A bíróság arra a döntésre jutott, hogy Vicze Csilla kijelentése – miszerint hárommillió tonna fa került elégetésre a Hőerőműben, mikor még Péterffy Attila volt az ügyvezető igazgató – nem minősül becsületsértésnek.

Pécs polgármestere a tárgyalás végén a bírónő ítéletének indoklását “abszurd felolvasmánynak” nevezte és kijelentette, hogy fellebbezni fognak.

Vicze Csilla a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője a tárgyalás után elmondta: nem állított valótlant a felperessel szemben.

Én nem indítok rágalmazás miatt büntetőeljárást, nem indítok polgári ügyet, becsületem megsértése és jó hírnevem megsértése miatt. Igazságot szolgáltatott a Pécsi Törvényszék, én tudtam mit mondok 2019 tavaszán, amikor egy közéleti ügyben valóst állítottam, durván évi 420 ezer tonna fa és faipari melléktermék került elégetésre. Közéleti kérdésben, az erdők védelmében fejtettem ki végig a tevékenységemet. Nekem egyetlen célom volt akkor is és most is: az erdők védelme.” – mondta Vicze Csilla, majd hozzátette, hogy nemzetközi szinten a biomassza fogalmának meghatározása téves, és az erdőket védeni kellene, nem szabadna megújuló energiának tekinteni úgy az erdőt, hogy tarvágásokból 150 éves fák kivágásával villamos energiát állítsanak elő. Mindezt az Európai Unió a mai napig nem akadályozta meg. „Hiába vannak klímacsúcs találkozók, látszatintézkedések, semmi következmény, szankció nincs. Nekünk itt Pécsett a baranyai erődért kell küzdenünk” – zárta le a mozgalom szóvivője.

Vicze Csilla ügyvédje, dr. Halmos Péter a tárgyalás végén kifejtette: Pécs város polgármestere egyetlen dolgot bizonyít be, hogy nem demokrata, és fél az emberek véleményétől:

„Nyilvánvaló, hogy aki közéleti szerepet vállal, számolnia kell azzal, hogy kritika éri a tevékenységét. Ez egy civil vélemény volt, egy olyan civil szervezetnek a véleménye, aki 30 éve változatlanul ugyanazért harcol, ugyanazt folytatja, magyarul, nem napraforgó” – tette hozzá az ügyvéd.

Mivel Péterffy Attila elvesztette a pert, így meg kell fizetnie az alperes ügyvédi munkáját és az eljárási költséget is.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close