KiemeltKörnyezetvédelem

Megújult a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának székháza

Több mint százmillió forintból újult meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának (DDNPI) a pécsi Pintért-kert Arborétumban álló székháza, míg a park egy kilátóval gazdagodott.

A közleményben azt írták, hogy a mintegy két hektáros Pintér-kertben álló, a DDNPI székhelyéül szolgáló villaépület felújítására azért volt szükség, mert funkcióját már nehézkesen töltötte be. A DDNPI gazdálkodási tartalékaiból és kormányzati forrásból fedezett 123 millió forintos beruházás eredményeként megújulhattak az épület elavult belső terei. A ház teljesen új tetőszerkezetet kapott, valamint egy stílusában és arányaiban illeszkedő bővítmény épült hozzá.

Az egykori tettyei szőlőbirtokos villájának egyetlen eredeti formában fennmaradt belső terét, a Pintér-villa építési idejéből származó dolgozószobát a jövőben vezetéssel csoportok is felkereshetik, abban egy Natura 2000 tematikájú rejtett installációt is megtekinthetnek a látogatók. A Pintér-kertben 16,6 millió forintból, európai uniós forrás segítségével új, fából épült, üvegmellvédes kilátó is létesült, amely a kert vadregényesebb, nehezebben megközelíthető, legmagasabb részén, az erdőbe simulva nyújt panorámát Pécsre. A Pintér-kert névadója a kert és villa egykori tulajdonosa, Pintér János volt, aki 1926-tól kezdődően néhány év leforgása alatt ültette el azokat a növényeket, amelyek a később kifejlődő örökzöld gyűjteményes kert alapját képezték.

Növényzetét ma az eredeti, mecseki kasztbokorerdei növényzet és a díszfajok érdekes elegye alkotja, benne értékes szubmediterrán flóraelemekkel. E botanikai értékek miatt a kert már 1974-ben helyi védettséget kapott, majd 1977-ben országos jelentőségű természetvédelmi terület lett, 2009 óta pedig a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet részeként élvez védelmet. A DDNPI a kert további részének teljes felújítását a korábbi években elvégezte.

-Ajánlom minden pécsinek, aki a városban lakik, hogy jöjjön ide ki, itt megismerkedhet a Mecsek mindenféle flórájával, faunájával, és hát nem utolsó sorban itt megismerhetjük a helyünket a természetben, hiszen azt fontos tudni, hogy mi nem a természet urai vagyunk, hanem része vagyunk. Ha ezt megértjük, akkor a mindennapokban is egészségesen élhetünk még sokáig. – mondta Kővári János az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője Facebookra feltöltött videójában az épület átadásának napján.

 

MTI

Címlapkép:Kővári János Facebook oldala

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close