ÉletmódKiemelt

Megújult varrodát adtak át az ormánsági Kisszentmártonban

Tucatnyi helyi nő foglalkoztatását szolgálja az ormánsági kistelepülésen, Kisszentmártonban a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósága (TEF) segítségével felújított, szerdán átadott varroda.

A TEF és a baranyai település önkormányzatának segítségével működő varroda hosszú távú célja, hogy a termelés növekedésével és a bevételek emelkedésével piaci alapú foglalkoztatás valósuljon meg a létesítményben. Azt is szeretnék elérni, hogy a főigazgatóság országosan működő képzéseihez szükséges munkaruhák is Kisszentmártonban készüljenek. A TEF tájékoztatása szerint a településen 2007 óta üzemelő varrodát működtető helyhatóság számára korábban nehézséget okozott a termelés állandóságának, folyamatosságának biztosítása, ezért a piaci alapú működtetés elérése és a foglalkoztatás növelése érdekében vette át és újította meg a létesítményt a TEF. A főigazgatóság betanított textiltermék-összeállító képzést is kínált a helyieknek.

A TEF és a kisszentmártoni önkormányzat között létrejött, öt évre szóló megállapodás értelmében az önkormányzat az épületért és modern varroda kialakítása gépészeti feltételeinek biztosításáért felelős, míg a TEF a varrodai gépállományt biztosítja, vállalja a dolgozók képzését és foglalkoztatását, továbbá a piaci termelés szervezését. A TEF közleménye szerint a Sellyei Járáshoz tartozó 250 lelkes településen átadottal együtt a főigazgatóság már három helyen működtet termelőműhelyt az országban: Tiszaroffon varroda, Miskolcon pedig egy könnyűszerkezetes házak elemeit gyártó üzem létesült korábban. Az ország legdélebben fekvő tájegysége, az Ormánság központjában, Sellyén hamarosan zöldségfeldolgozó termelőüzem jön létre. A TEF évente 10 ezer embernek nyújt képzést, és a munkahelyteremtés érdekében alakít ki piaci szereplőkkel együttműködést.

MTI

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close