ÉletmódKiemelt

Mik a feltételei, hogy ingyen napelemhez juthassunk?

Előzetes hírek szerint az ősszel induló program elsősorban az alacsony jövedelmű háztartások számára nyújt segítséget abban, hogy napelemrendszerhez jussanak.

Nemrégiben írtunk arról, hogy 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az alacsonyabb jövedelmű háztartások napelemes rendszerre.

Az ősszel induló program számos új részlet derült ki; a rendszerben három beruházás-kategóriát határoztak meg, amelyekkel eltérő összegű, a teljes összeget vissza nem térítendő támogatás elérhető.

A Tiszta Jövő összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a támogatással kapcsolatban; kik, illetve milyen ingatlanok vehetnek részt a programban.

Fotó: ElectronicChoice.com

Az érdeklődőknek magyar adóazonosító jellel rendelkező, nagykorú természetes személyeknek kell lenniük, az adott ingatlanban pedig legalább résztulajdonjoggal és állandó lakcímmel kell rendelkezniük. A pályázat az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat célozza meg, így ennek értelmében jövedelemhez is kötik az igénylés feltételeit. Ahhoz, hogy a pályázat sikeres legyen, az érintett ingatlanban az állandó lakcímmel rendelkező magánszemélyek 2020. évi jövedelmének egy főre jutó összege 8 és 4 850 000 forint között legyen.

Az igénylő háztartás teljes jövedelmét az ott lakók számával kell elosztani – eltartottakkal, és gyermekekkel együtt. Vegyünk példaként egy olyan családot, ahol az egyik szülő évi jövedelme 4, míg a másiké 6 millió forint volt, és a szülőkkel él két gyermek, akinek nincs jövedelme, az egy főre jutó összevont jövedelem 2,5 millió forint. Amennyiben a megadott feltételeknek megfelel a család, úgy az adott ingatlanban legalább résztulajdonjoggal rendelkező bármely személy pályázhat. Egy magánszemély csak egyetlen ingatlannal vehet részt a programban, ugyanarra az ingatlan csak egyszer igényelhető a támogatás.

A pályázati dokumentációhoz kötelező csatolni egy olyan nyilatkozat szkennel példányait, amelyet az összes tulajdonos külön-külön állított ki, és amelyeket két-két tanú jelenlétében írtak alá. A dokumentumokkal gyakorlatilag engedélyt adnak arra a tulajdonosok, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezelhesse az adóazonosító jelüket, illetve, hogy a lebonyolító szervvel megoszthassa a jövedelemre vonatkozó ellenőrzés eredményét.

Fotó: Sherpany.com

A nemrégiben közzétett pályázati kiírásban hosszasan szerepel, hogy kik azok, akik nem pályázhatnak a támogatásra:

  • Nem pályázhat olyan személy, aki például 60 napot meghaladó adó- vagy adók módjára behajtható köztartozással rendelkezik. Ez alól kivételt képez, hogyha az adóhatóság számára fizetési halasztás, vagy részletfizetés engedélyezett.
  • Nem pályázhat az sem, akinek az Európai Unió tradicionális saját forrásai címén van tartozás.
  • A pályázat azokat is kizárja, akik mesterségesen hozták létre a jogosultság megszerzéséhez szükséges körülményeket.

A támogatásra pályázni családi házzal; közös tulajdonban lévő lakóház jogilag és energetikai szempontból önálló épületével, épületrészével; illetve legfeljebb hatlakásos társasházi, valamint szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrésszel és lakással lehetséges. A pályázat szempontjából fontos, hogy az épület olyan állapotban legyen, hogy a beruházás végrehajtása során ne kelljen egyéb más beavatkozást végrehajtani. A támogatás nem érhető el részben, egészében gazdasági társaság tulajdonában álló ingatlan korszerűsítésére. A lakóközösségen belül magánszemély tulajdonostárs pályázati igényéhez azonban gazdasági társaság tulajdonos is adhat hozzájáruló nyilatkozatot.

A támogatás csak is olyan ingatlanra igényelhető, amelynek tulajdoni lapja perfeljegyzéssel vagy végrehajtási joggal nem terhelt. A becslések alapján a csomag nagyjából 35 ezer háztartás számára jelenthet majd segítséget. A keretösszeg több, mint 201 milliárd forint lesz, a program négy ütemben, előreláthatólag november 15-i kezdéssel fog megvalósulni.

Forrás: tisztajovo.hu

Címlapkép: YellowLite.com

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close