EgyébKiemelt

Minden elemében korszerűbb és modernebb épülettel gazdagodnak a pécsi tűzoltók

Több különleges elemet is beépít a Merkbau a tűzoltók gyorsabb helyszínre érkezését lehetővé tevő új épületben, amelyben már a gépészeti munkák zajlanak.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság egy jelentős projekt keretén belül, egyaránt új épületekkel és korszerűsítési munkálatokkal fejleszti a Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltséget, illetve a Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságot. A teljes beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, a Magyar Állam és az Európai Unió nettó 4,2 milliárd forint támogatásával valósul meg.

Fotó: Magyar Építők

A beruházásnak köszönhetően gyorsabb a reagálóképesség, nagyobb a biztonság

Az átfogó projekt egyik részeként a tűzoltóság új központjának építése a Merkbau Zrt. kivitelezésében, idén márciusban kezdődött és várhatóan 2022 májusában fogják átadni. A helyszínválasztás során fontos szempontként kellett figyelembe venni, hogy a déli régió gyorsabban megközelíthetővé váljon, ezáltal a katasztrófavédelem tűzoltóegységei az eddiginél gyorsabban tudjanak a káreseményhez vonulni.

A tűzoltóság épületének előrehaladásával kapcsolatosan a Merkbau munkatársa, Puskely Ildikó vállalkozásvezető-helyettes adott bővebb tájékoztatás a Magyar Építőknek.

Az új épület minden elemében korszerűbb és modernebb lesz, mint a jelenlegi. Hozzátette, a létesítmény a jelen előírásoknak megfelelő energetikával és korszerű gépészeti és elektromos hálózattal rendelkezik majd.

Fotó: Magyar Építők

Saját sportpálya is elősegíti majd a tűzoltók kondícióját

A kivitelezési munkálatok során elkészült az épület alatti cölöpözés és a komplett szerkezetépítés, továbbá a telekhatáron kívüli közművek kiépítése. A projekt kivitelezésében jelenleg folyamatban van a gipszkarton falak építése, az elektromos gyengeáram és gépészeti alapszerelések készítése, valamint a szakemberek már a lapostető rétegrendjén és homlokzati szerelt burkolat megvalósításán dolgoznak.

Mindezeken felül a telekhatáron belüli közmű is készül, de egyén munkaelemek is tartoznak a fejlesztéshez:

A program részeként az ingatlanon sportpálya, valamin az udvari manipulációs téren magasnyomású teherautó mosó és könnyűszerkezetes gépkocsigarázsok is készülnek.

Emellett négy személygépkocsi, négy gépjárműfecskendő (a tűzoltóautók leggyakrabban használt csoportja), egy műszaki mentő és egy magasból mentő szerkocsi elhelyezését kell biztosítani ebben a központban. Az összesen 1600 négyzetméteres épület az utca felől lejtősen kialakított behajtó rámpával közelíthető majd meg.

Fotó: Magyar Építők

A földszinten alakítják ki a „ház lelkét” adó műveletirányitó központot

A tervezett vasbeton szerkezetű épület háromszintes lesz, és 86 dolgozó befogadására alkalmas. A Merkbau. Zrt. által megvalósuló komplex kivitelezés a Tüzér utcai helyszínre terjed ki. Az épület földszintjén a főbejáratnál kap helyet egy híradó helyiség, amely a vezető-helyettes tájékoztatásából kiderült, a „ház lelkét adja”, ugyanis innen közvetlen rálátás nyílik szerállásokra, a vonulási irányba eső, szerállások előtti udvari területre, valamint a létesítmény főbejáratára is.
Hozzátette: ezáltal minden fontos információ, vagy segélyhívás ide fut be.

Továbbá, a helyszín közelében található a szolgálati parancsnok és helyettesének az irodája is. A szint nagy részét szerállás és kiszolgáló helyiségei foglalják el, de emellett helyet kapott egy külső ügyfelek számára kialakított tárgyaló is.

Fotó: Magyar Építők

Az emeleti hálókörletből két csúszóaknán keresztül juthatnak a szerállásokra

Az első emelt a tűzoltó egység legénysége számára készül: itt kerülnek elhelyezésre a vonulós állomány hálókörletei. A szobák elrendezését tekintve három személyesek, a közelükben pedig kialakítanak vizesblokkokat, illetve további kiszolgálóhelyiségeket. Többek között itt létesül

  • konyha étkezővel,
  • oktatóterem,
  • konditerem,
  • valamint egy általános raktár is.

A tűzoltóknak minden pillanatban készen kell állniuk egy esetleges riasztásra: az emeleti szinteken két csúszóaknát is kialakítanak, ami által azonnal a szerállásokra juthatnak, majd a bevetési védőöltözetbe öltözve rögtön indulhatnak is megfékezni a bajt.

Fotó: Magyar Építők

Korszerűbb munkakörnyezet lesz biztosítva az itt dolgozók számára

A második emeleten a Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Hivatalos Tűzoltó parancsnokság parancsnoki részére, valamint elsősorban a 8 órás munkarendben dolgozók részére egy mondernebb, a mai kor elvárásainak megfelelő munkakörnyezetet alakítanak ki.

Ennek megfelelően ezen a szinten helyezik el a kirendeltség hatósági irodáit, az iparbiztonsági felügyelő és műszaki biztonsági tiszt irodáját, valamint a katasztrófavédelemi megbízottak területeit is.

Az irodai szinten kapott helyet továbbá az állomány befogadására alkalmas tárgyaló és teakonyha, valamint női- férfi öltöző és vizesblokkok. Az épületben egy lépcsőház is kialakításra kerül, és további épületgépészeti helyiségek, karbantartó műhely, vagy veszélyes és kommunális hulladéktárolók is részét fogják képezni az épületnek.

Fotó: Magyar Építők

Speciális elemek beépítése is része a projektnek

Puskely Ildikó ismertette azt is, hogy más magasépítési munkákhoz képest milyen speciális elemeket kell a Merkbau szakembereinek beépítenie egy tűzoltósági épületbe. Elmondta, a csúszóaknák kifejezetten egy olyan elem, amelyeket eddig csak tűzoltóságokban építettek be.

Hozzátette, a csúszóaknát egy olyan speciálisan kialakított légfüggöny egészíti ki, ami megakadályozza a füstgáz feljutását a felső szintre nyitott zsilip esetén. Ez a módszer tűzvédelmi szempontból fontos, valamint emellett a szerállásban egy starter gyorsindító rendszer biztosítja a készenléti járművek hűtővíz melegítéséhez, akkumulátorok töltéséhez, féklevegő előkészítéséhez szükséges feltételeket. A kivitelezők ugyanakkor egy kipufogógáz elszívó rendszert is beépítenek, ami a biztonságos üzemállapotot biztosítja.

A vezető-helyettes a projekt során felmerült összetett megoldások kapcsán úgy fogalmazott, az előző évekhez képest sokkal nagyobb kihívást jelentett időben koordinálni az anyagbeszerzéseket, figyelembe véve a gyors érváltozásokat. Hozzátette, a határidő tartása érdekében már hónapokkal előbb kellett az anyagokat megrendelni, vagy alvállalkozókat lekötni a projekt kivitelezéséhez.

Fotó: Magyar Építők


Forrás és címlapkép: Magyar Építők

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close