EgyébKiemelt

Multifunkcionális rendezvénytermet adtak át a Pécsi Tudományegyetemen

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének (SZBKI) kísérleti telepén kiemelkedő napnak számít 2021. szeptember 24-e. Már a Pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre helyezésének centenáriumára készülve ünnepélyes keretek között kezdték meg a leendő Erzsébet-bor szőlőjének szüretelését, valamint exkluzív adottságokkal rendelkező rendezvénytermet is avattak ezen a napon.

Az 1800 tételt őrző, s ezzel hazánk leggazdagabb szőlőgénbankjának számító kutatóintézet nagy hangsúlyt fektet a szolgáltató funkciókra. Ennek egyik szegletköve a csodálatos környezetben helyet foglaló rendezvényterem, mely nyitva áll a Pécsi Tudományegyetem polgárai, a borásztársadalomhoz tartozók és mindenki előtt, aki igényes helyen, egyedi kilátással rendelkező légkörben szeretné megtartani programját.

Szívből örülök, hogy láthatóan kimagasló munka folyik a kutatóintézetben, amely egyre inkább megteremti a piaci alapokon való működés lehetőségét is.” – mondta köszöntőjében Miseta Attila, a PTE rektora.

Az összesen 36 millió forintos, egyetemi forrásból megvalósult beruházás a 21. század elvárásait megvalósító, mégis a kutatóintézet szellemiségét megőrző rendezvényhelyszínt eredményezett.

Kiváló együttműködésről tett tanúbizonyságot a kutatóintézet, valamint a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, hiszen a tavalyi tanévben újraindult belsőépítész képzés mesterszakos hallgatói készítették az új terem terveit.” – mondta el az eseményen Madaras Zoltán, a SZBKI elnöke.

A rendezvényteremnek helyet adó épület védettség alatt áll, a város és az egyetem életében egyaránt értéket képvisel. Kialakítása során törekedtek arra, hogy többféle funkciót is ellásson. Ki kell tudnia szolgálni az éves rendezvények lebonyolítását (borbírálat, metszési bemutató) és akár külső partnerek 5-6 fős, vagy akár 50-80 fős konferenciáit is, vetítési, étkezési és kisebb borkóstolók megrendezésének lehetőségével. A belső tér leválaszthatósága szabadon variálható.

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szolgáltató intézményként a megnyílt reprezentációs teremben kíván helyet adni a nyilvános borbírálatoknak, melynek folyamatába partnerként betekinthetnek a szőlősgazdák, bortermelők.

Nyitott kapukkal áll tehát mindenki előtt az intézet, a cél, hogy az ott folyó tudományos munkát és a számos rangos díjat elnyert borokat mind szélesebb körben megismerjék. A mai alkalom a közös munkával elért eredmény jó példája.

A rendezvényterem ünnepélyes átadását követően a vendégek a leendő Erzsébet-bor szüreteléséből is kivehették a részüket. 

Fedeles Tamás, a PTE oktatási rektorhelyettese, a Centenáriumi Programirányító Bizottság elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: “A centenáriumi programsorozat egyik fontos eleme lesz a mai szüret eredményéből készülő nedű, az Erzsébet bor, mely természetesen nem származhat jobb vidékről, mint innen, a Szentmiklós-hegyről, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet lankáiról.

PTE

Címlapkép: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close