KiemeltKultúra

Nemzetközi egyetemi színházi fesztivált rendeznek Pécsen

Hét országból tíz társulat mutatkozik be a június 14. és 18. között zajló 11. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválon Pécsen – tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szerdán az MTI-t.

A baranyai felsőoktatási intézmény közleménye szerint a fesztiválon Európa meghatározó egyetemi színházi társulatait látja vendégül a PTE keretein belül működő színházi társulat, az eseményt szervező Janus Egyetemi Színház (JESZ).
Idén a pécsi házigazdák mellett Csehországból, Észtországból, Litvániából, Marokkóból, Romániából és Szlovákiából, illetve Szegedről és Debrecenből érkező társulatok mutatják be produkcióikat.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy az előadások nyilvánosak, azokat térítésmentesen tekinthetik meg az érdeklődők.
Az ötnapos fesztivál fellépői közül a litvánok egy – a pandémia miatt elrendelt lezárások által inspirált – mozgásszínházi előadást hoznak, az észtek, csakúgy mint a JESZ, egy népmesei motívumokon alapuló produkciót mutatnak be, míg a román társulat háborús témájú előadással készül. A pozsonyi színi akadémia hallgatói holokauszt témát hoznak, míg a prágaiak női szerzők műveiből válogatott filozofikus szövegeken alapuló produkcióval érkeznek – sorolták a közleményben. Mint írták, az idén 25 éves JESZ a megalakulásától kezdve jelen van a legfontosabb hazai alternatív fesztiválokon, produkciói pedig több díjban is részesültek, továbbá több mint húsz esztendeje külföldi találkozókon is rendszeresen képviselik a hazai egyetemi színjátszást.

A fesztivál részletes programja elérhető a jesz.pte.hu oldalon.

 

MTI

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close