ÉletmódKiemelt

Nemzetközi Vitaakadémiát rendeztek meg a Pécsi Tudományegyetemen

A Compostela Egyetemi Szövetség és a Pécsi Tudományegyetem közös szervezésében valósult meg a Compostela Debate Tournament november 2-5. között, az első online interdiszciplináris vitaakadémiai tréning a szövetség tagegyetemein tanulmányokat folyató hallgatók számára.

A nemzetközi Igazgatóság Study Abroad és Nyári Egyetem Irodája által koordinált négy napos online programon huszonöt hallgató vett részt öt ország tizenegy egyeteméről.

A spanyol, cseh, lengyel és perui hallgatók az első napon a vitakultúrával, hatékony kommunikációval kapcsolatos előadásokat hallgattak meg dr. Tarrósy István, a Nemzetközi Igazgatóság vezetője, dr. Maurits Van Rooijen, a Compostela Egyetemi Szövetség korábbi elnöke, valamint dr. Guld Ádám, a PTE BTK oktatója előadásában.

Ezt követően három, nemzetközileg elismert tréner, dr. Maja Nenadovic, Trvtko Páter és Borna Sor vezette be a résztvevőket a vitakultúra világába és ismertette meg velük az interaktív foglalkozások során az érveléstechnikai elemeket. A programot vitaverseny zárta, melynek során a mérnök, jogász, angol, spanyol, gyógyszerész, politikatudomány, számítástechnika szakos résztvevők csapatokban adtak számot az elsajátított vitakultúra ismereteikről. A magyar mentorhallgatók esténként közösségi programokat szerveztek a virtuális térben és biztosították azt, hogy noha a résztvevők fizikailag nem találkoztak egymással, igazi hallgatói közösségek alakuljanak ki. Ennek szellemében csapatépítőn, valamint interkulturális esten is részt vettek az érdeklődök.

A Pécsi Tudományegyetem hosszú évek óta aktív tagja a Compostela Egyetemi Szövetségnek. A Vitaakadémiát – melynek Pécsett előzményeként tekinthető a Pécs Debate Academy nyári egyetemi programsorozat –  hagyományteremtő szándékkal rendezték a szövetség hallgatói számára. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszik, a jövő évben már jelenléti formában valósulhat meg a program.

A rövid ciklusú nemzetközi képzési programokat 2016-ban indította el az akkori Külügyi Igazgatóság azzal a céllal, hogy évről évre egyre nagyobb számú program kerüljön megrendezésre a Pécsi Tudományegyetemen. A növekvő számú rövid ciklusú nemzetközi programok (nyári és téli egyetemek, workshopok, tréningek) révén mára a PTE e területen is piacvezetővé vált a hazai felsőoktatási intézmények között.

A pandémia kitörésé óta e programok online formában kerültek megrendezésre. A PTE által 2016 óta megvalósuló nemzetköziesítési stratégiai program megvalósításában fontos szerepet betöltő rövid ciklusú programok innovatív fejlesztéséért a Pécsi Tudományegyetem a közelmúltban elnyerte az EAIE Award for Excellence in Internationalisation 2021 díjat.

PTE

Címlapkép: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close