EgyébKiemelt

Jancsula Dezső, nem vallja magát bűnösnek

 

Nem ismerte el Jancsula Dezső, a Nevelési Központ tanára, hogy bűnös lenne a Pécsi Járásbíróságon tartott előkészítő tárgyalásán szerdán.

A Nevelési Központ egyik tanára, Jancsula Dezső 170 ezer forintos pénzbüntetést kapott, mert még 2020-ban rendreutasított két diákot, amiért azok az iskola környékén dohányoztak, végül az egyik diákot a hátizsákjának pántjánál fogta meg.

Nem sokkal a pénzbüntetést követően a pécsi pedagógus és jogi képviselője tárgyalási kérelmet adtak be. Szerdán tartották az előkészítő tárgyalást a Pécsi Járásbíróságon, ahol az ügyész a korábban említett pénzbüntetés helyett már csak megrovást kért, abban az esetben, ha a pedagógus bűnösnek vallja magát az ügyben. Jancsula Dezső nem vallotta magát bűnösnek a tárgyaláson, ugyanakkor elismerte, hogy a gyermekkorú sértettet visszatartotta, azzal viszont nem értett egyet, hogy bűncselekményt követett volna el.

„Ha valakiről azt állítják, hogy szalámit vitt ki az üzletből, és egy kilóról szól a vád, de ő nem vitt ki szalámit, akkor a végén neki tíz dekát se kell beismernie” – mondta a tárgyalás végeztével a pedagógus, majd hozzátette: elvi kérdés, hogy nem vallotta magát bűnösnek.

Újságírói kérdésre miszerint mire számít a júliusi tárgyaláson, a pedagógus azt válaszolta: ”Mire számíthatok, mit gondolhatok? Hogyha most azt gondolnám, hogy veszíteni fogok, akkor nyilván belementem volna a megrovásba.”

Mint elmondta, a sértett kiskorú családja nem tett a pedagógus ellen feljelentést, az ügyészség indítványozott eljárást a Nevelési Központ tanára ellen, az ügy elején tanúként idézték be, a nyomozati iratban viszont már bűncselekményt elkövető személyként szerepel.

-Ha most azt mondom, hogy dorgáljatok meg, akkor azt mondom, hogy tíz deka szalámi fűződik hozzám – utalt a korábbi példamondatára.

Jancsula Dezsőt nem tiltották volna el a tanítástól abban az esetben, ha elfogadja az ügyész ajánlatát a megrovás kérdésében.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke a Fidesz parlamenti frakciójához még tavaly ősszel juttatta el javaslatait azzal kapcsolatosan, hogy a jövőben ne történhessen a pécsi pedagóguséval hasonló eset, az üggyel kapcsolatos kérdéseket jelenleg több minisztériummal is egyeztetik.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close