KiemeltKultúra

Őbemutatót tartott a Pécsi Balett

November 13-án láthatta először a pécsi közönség a 60 éves Pécsi Balett nagyszabású táncszínházi előadását, melyben Ádám és Éva, az első emberpár útját kísérhetjük végig az írott történelem eseményein, kilenc képben. – írja a szinhaz.org.

A különleges szimbolikájú, látványos előadás az az üzenetet közvetítette, hogy a teremtő gondviselés és a kozmikus egység befogadásának élményét a szeretetben való létezés tudja csak közvetíteni.

1945-ben Egyiptomban, Nag Hammádi mellett rossz állapotú ősrégi tekercseket találtak, melyek töredékesek és csekély terjedelműek. Ezek a gnosztikusok által feljegyzett írások talán az egyetlen átfogó leírásai az emberiség és a Föld eredetének. A Szófia-mítosz a mitológiák és mítoszok közül talán a legeltitkoltabb története a gnosztikusok tanításainak és a kereszténység előtti pogány misztériumoknak.

Kilenc – egymástól időben és térben független – képet mutat be az előadás a tánc és a mozgás nyelvén, az emberi egységből való kiszakadás következményeiként. Párhuzamos idősíkok látomásszerű képeiben jelenik meg a mai ember tudatlanságának gyökérproblémája: egy nemekre és nemzetekre hasadt, fél-elembe taszított emberiség. Az első emberpár, Ádám és Éva egysége tartalmazta mindkét pólust: a férfi és a női minőséget. A kettészakadt Férfit és Nőt az édenkertben a luciferi kígyó kísérti, aki állandóan változó alakokban kíséri végig őket az őstudást leváltó hatalmi játszmák illúziójában – az írott történelem eseményein keresztül.

Fotó: Juhász Éva

Az előadást a rendező és a társulat Fodor Antalnak ajánlja. A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával jött létre. Az előadás budapesti bemutatója a Nemzeti Táncszínházban közös programként valósult meg.

Díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa
Videó: Lőrincz Attila
Fénytervező: Pető József
Zeneszerző: Philippe Heritier, Szabó Balázs
A koreográfus asszisztense: Kovács Zsuzsanna
Koreográfus: Molnár Zsolt, Szabó Márton
A rendező munkatársa: Uhrik Teodóra, Vincze Balázs
Rendező: Iványi Marcell

A pécsi bemutató szereposztása:

Ádám: Tuboly Szilárd
Éva: Kis Jana Luca
Kígyó: Koncz Péter
Árnyék: Frank Edina
Hunor: Matola Dávid
Magor: Varga Máté
Dúl király lányai: Pintér Rebeka, Rónaki Nina
Halál angyala: Marina Pérez Ahedo

Arkhónok, maszkosok: Balogh Csongor, Domján Kristóf, Erdélyi Zsombor, Karin Iwata, Marina Pérez Ahedo, Matola Dávid, Molnár Zsolt, Pintér Rebeka, Rónaki Nina, Szabó Márton, Reetta Riikonen, Szendrői Bence, José Blasco Pastor, Varga Máté

Forrás: pecsibalett.hu, szinhaz.org

Címlapkép: Juhász Éva

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close