GazdaságKiemelt

Októbertől újabb kedvezményes kölcsönt vehetnek fel otthonteremtésre a családok

Októberben elindul a Magyar Nemzeti Bank Zöld otthon programja, ehhez is kapcsolható lesz a teljesen kamatmentes csok-kölcsön is, két gyermek esetén ez 10 millió forint, három gyermeknél 15 millió – részletezte Novák Katalin. 

A miniszter elmondta: a maximum hetvenmillió forintos, mindössze két és fél százalékos hitelt energiatakarékos otthonok építésére vehetik fel a családok. Ráadásul, ha ehhez felveszik a családi otthonteremtési kedvezményt is, akkor a csok kamatmentes lesz. Közben egyre több cég kínál zöldmegoldásokat. A százéves pécsi Terrán tetőcserépgyárban például napelemes tetőcserepek készülnek mostantól. Az automatizált gyártósor megépítése állami támogatással valósult meg – hangzott el az M1 Híradójában.

Egymás után gördülnek le a napelemes tetőcserepek a Terrán pécsi gyárában. A magyar tulajdonú cég száz éve gyárt tetőcserepeket. De ahhoz, hogy ki tudják elégíteni a környezettudatos megrendelők igényét, fejlesztésre volt szükségük. Két éve napelemes cserepekkel bővítették kínálatukat. A speciális szolár üvegek gyártását azonban alvállalkozókra bízták. Eddig.

„Termékeink 2019 óta piacon vannak, azonban nagy lépés a termékkategória életében ennek az automata gyárnak a mai átadása. Hiszen eddig külső helyszínen, külső partnerek készítették a termékeinket félautomata vagy inkább félmanuális módon. Itt egy teljesen automatizált gyártósorról beszélünk” – fogalmazott Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A technológia egy négyfős család energiaszükségletének akár 15-20 százalékát is biztosíthatja majd.

A több mint 724 millió forintos beruházáshoz a kormány 326 millió forintos támogatást nyújtott.

A gazdaság újraindításában ugyanis komoly szerepe van a megújuló energiának is – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

„A zöldtechnológiák bevezetése és elterjesztése nagyon fontos számunkra is, ugyanakkor ez nem jelentheti azt, hogy a korábban meglévő hasznos energia-előállító területeinket fel kellene számolnunk. A kormány több partnerre lelt a magyar ipar több szereplőjében is, akik magas minőséget képviselnek és a zöldtermékek gyártására is készek” – fejtette ki Varga Mihály.

Egyre több család választ zöldmegoldásokat otthonuk kialakításakor. Nekik nyújt segítséget októbertől a Magyar Nemzeti Bank Zöld otthon programja, és az ehhez kapcsolódó zöld csok-kölcsön” – jelentette be Novák Katalin.

A miniszter elmondta: a maximum hetvenmillió forintos, mindössze két és fél százalékos hitelt energiatakarékos otthonok építésére vehetik fel a gyermekes családok. Ráadásul,

ha ehhez felveszik a családi otthonteremtési kedvezményt is, akkor a csok kamatmentes lesz.

„Ha valaki felveszi a csokot, akkor ebben az esetben a hozzákapcsolódó csok-kölcsön már kamatmentes lesz. Tehát azok a családok, akik energiatudatosan új otthont építenek, felvehetnek két gyermek esetén tíz-, három gyermek esetén tizenötmillió forintos kamatmentes kölcsönt” – ismertette Novák Katalin.

A tervek szerint a támogatást az úgynevezett BB besorolású ingatlanok építésére lehet majd igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy az energiafogyasztás legalább 25 százalékát megújuló forrásból kell biztosítani ezekben az otthonokban.

Hirado.hu, M1

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close