EgyébKiemelt

Országosan egyedülálló képzést indít a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészkara

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészkarának angol nyelvű biotechnológia BSc képzése világszerte keresett tudást, karrierutat, és az oktatás alatt szerezhető ipari tapasztalatot ígér.

A biotechnológia, amely biológiát, biokémiát és a műszaki tudományokat ötvöző tudományág életünk minden részében jelen van. Ahhoz, hogy modern vakcinákat tudjanak gyártani, elengedhetetlen a magasan képzett biotechnológusok, akiknek szintén elengedhetetlen a szerepük a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és az egészségügy szinte minden ágazatában is. Éppen ezért jól képzett biotechnológusokra hatalmas igény van, a kiterjedt pécsi biotechnológiai kutatások és ipari kapcsolatok garantálják, hogy a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertudományi Karán végző hallgatók a naprakész tudás mellett, akár hallgatói éveik alatt is dolgozni kezdjenek. Mindemellett a magas szintű ipari kapcsolatoknak köszönhetően a Pécsett végző hallgatók akár a tágabb régiók biotechnológiai cégeinél is eltudnak helyezkedni.

2010 óta létezik a Pécsi Tudományegyetemen angol nyelvű biotechnológiai mesterképzés, melynek indulását követően felmerült az angol nyelvű alapképzés igénye is, amely most ért be. A pécsi biotechnológia mesterképzés egydinek számít Magyarországon abból a szempontból, hogy angol nyelven történik a képzés.

-A biotechnológia borzasztóan gyorsan fejlődik, a szakma nyelve pedig az angol. Mindez azzal jár, hogy a szakirodalom és a tananyag fordítása mindig legalább egy lépéssel a kurrens fejlemények után jár, azaz valóban naprakész tudást úgy lehet szerezni, ha a képzés angol nyelven folyik – arról nem beszélve, hogy számos biotechnológiai cégnél az angol a munkanyelv, amit a nálunk végző hallgatók már magas szinten fognak használni – fejtette ki dr. Pongrác Judit professzor, a Gyógyszerészi Biotechnológia Intézet és egyben az új szak vezetője.

Hozzátette, a biotechnológus képzésen azokat várják, akiket érdekel a szerteágazó természettudomány-műszaki terület, hiszen a biotechnológia különböző területeken van jelen a biológiától kezdve a kémián, fizikán át, az informatikát is beleértve.

-Egy biotechnológus rengeteg mindennel foglalkozhat és rengeteg minden lehet: súlyos betegségek gyógymódjait kutathatja, a termőföldek megtisztításán dolgozhat, szavatolhatja az ételek biztonságát, kézműves söröket állíthat elő, és a sor majdnem végtelen. Ahhoz, hogy lássa valaki, hogy mire képes ezzel a képzettséggel és tudással, meg kell ismernie a lehetőségeket, és mi ezt szeretnénk nyújtani a képzés során, legyen szó akár a gyógyszerészeti, orvosi vagy környezeti biotechnológiáról. Örömmel várjuk azokat, akik kellően nyitottak és készen állnak a szerteágazó ismeretanyag elsajátítására azokat, hogy együtt művelhessük ezt a szerintem fantasztikus diszciplínát. – mondta dr. Pongárc Judit.

A pécsi biotechnológia mesterképzés iránt nagy az érdeklődés: magyar és külföldi diákok egyaránt jelezték, hogy a Pécsi Tudományegyetem szeretnék folytatni tanulmányaikat 2022 szeptemberétől. a 48 újdonsült pécsi biotechnológus hallgatók a megújult gyógyszerészi és orvoskaron, és világszíntű laboratóriumi eszközpark segítségével bővíthetik megszerzett tudásukat.

A képzéssel kapcsolatos, további információkat a Pécsi Tudományegyetem weboldalán lehet elolvasni.

 

Forrás: PTE

Címlapkép: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close