GazdaságKiemelt

Öt területen végeztek kutatásokat a Pécsi Tudományegyetemen a tématerületi kiválósági program keretében

Többek között gyógyszerfejlesztést, az immunrendszert, a fenntartható környezetet és a gazdaság fellendítését, valamint az agy működésének és a betegségeinek vizsgálatát érintő kutatásokat végeztek el az elmúlt hónapokban a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Tématarületi Kiválósági Programja (TKP) két milliárd forintos keretéből stratégiai jelentőségű kiválósági tématerületek fejlesztése valósult meg.
Három kar és három doktori iskola kutatóinak együttműködésével jelenleg nem gyógyítható mitokondriális betegségek kapcsán folytak kutatások új gyógyszercélpontok azonosítására, a gyógyszerjelölt vegyületek vizsgálatára kifejlesztésére.

Négy szakterület kutatói dolgoztak a hormonális- és az immunrendszert érintő diagnosztikai eljárások biotechnológiai módszerekkel való fejlesztésén. Külön kutatás folyt az agy működésének s betegségeinek vizsgálatával kapcsolatban is. A több tudományterületet felölelő megközelítéssel zajló projekt az agy betegségeinek gyógyítását segítheti a jövőben.

A kutatások részeként két hitelesített, hatósági mérésekre alkalmas elemzési módszert is kidolgoztak az ivóvizek és a felszíni vizek szteroid hormontartalmának, illetve a legnagyobb mennyiségben alkalmazott nem-szteroid gyulladáscsökkentő szintjének meghatározására.

Nemzetgazdaságilag és nemzetközileg jelentős kutatási területek ölel fel „a hazai vállalatok szerepének növelése a nemzet újraiparosításában” című tématerület, amely az aktuális gazdasági kérdésekhez kapcsolódott.

Felinger Attila tudományos és innovációs rektorhelyettes, a projekt szakmai vezetője elmondta: a kétmilliárd forintos támogatás az egyetem valamennyi karán lehetőséget biztosított élvonalbeli kutatások megvalósítására és meghatározó eredmények születtek segítségével.

Szeptemberben a megújult tématerületi kiválósági pályázat keretében új, hosszútávú pályázatokat adtak be a fenti tématerületi kutatások folytatására.

 

MTI

Címlapkép: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close