ÉletmódKiemeltKözélet

Ötletbörzét indít a kutyafuttatók ügyében a pécsi önkormányzat – jöhetnek a császárfák?

Ötletbörzét indít a pécsi önkormányzat a két legnagyobb kertvárosi kutyafuttató “fejlesztésére”, azonban a városvezetésnek már most is kész ötleteik vannak arra, hogy mivel “javítanák” ezen területek arculatát. A legtöbb kutyás szerint azonban éppen elég fejlesztés lenne, ha a kukákat gyakrabban ürítenék, vagy a több helyen hiányos kerítést végre megjavítanák.

A történet ott kezdődött, amikor a Péterffy Attila vezette baloldali városvezetés eldöntötte, hogy Magyarország legnagyobb zöldterülettel rendelkező kutyafuttatóját, vagyis a Malomvölgyi út és a Szaturnusz utca közötti Málomi kutyafuttatót, valamint a Littke utcai kutyafuttató területét árverés útján kívánja értékesíteni.

Az “igényfelmérésként” bemutatott értékesítési szándék összesen 81 ingatlan érintett Pécs belterületén. A hirdetmény a Pécsi Vagyonhasznosító hivatalos weboldalára volt feltöltve, amit azóta úgy letöröltek, mintha nem is lett volna.

Köszönhetően talán annak, hogy a futtatók eladásának szándéka óriási vihart kavart a kutyás közösségben, melyet a Málomi kutyafuttató helyszínére tervezett demonstráción a tiltakozók világosan értésére is adtak a terület megválasztott önkormányzati képviselőjének, Pokorádi Gábornak.

A terület védelme érdekében indított online petícióhoz több, mint kétezren csatlakoztak alig pár nap alatt, ugyanakkor helyi civilek hivatalos aláírásgyűjtő íveken is több száz aláírást gyűjtöttek össze.

Az ügy mellett Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke és Hári József önkormányzati képviselő is kiállt.

Hári József akkor úgy fogalmazott, hogy „Mindenféleképpen meg kell őrizni a helyet annak, ami. Maradjon meg a kutyásoknak, élvezzék azt, amit megálmodtak maguknak és a kutyáiknak. Szerintem ez egy nagyon fontos cél lesz a közeljövőben, hogy ez a terület így maradhasson”. A Málomi kutyafuttatót a helyi közösség közös erővel alakította ki olyannak, amilyennek megálmodták.

Kővári János nem sokkal azután, hogy a pécsi városvezetés visszalépett a terület eladásától, azt javasolta, hogy a területet közparkká minősítsék át, mert akkor az 1%-os beépíthetőség mellett talán véglegesen is a kutyások használatában maradhatna a terület.

Miután leadásra került a civilek által összegyűjtött több száz aláírás, pár nappal később már a városvezetés tagjai tartottak sajtótájékoztatót, ahol olyan “ötletbörzét” hirdettek meg, ami az érintett Littke József utcai, illetve a Málomi kutyafuttatók területének jövőbeli “fejlesztését” vagyis módosítását irányozza elő.

A sajtótájékoztatón Meixner Barna, a BIOKOM Nkft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a két terület faültetési koncepcióját a városüzemeltetési feladatokat végző cég előkészítette, melyeket véleményezhetnek majd a pécsiek.

Az anyagban javaslatot tettek a Littke József utcában 2019-ben és 2020-ban telepített faállományok pótlására és kiegészítésére, azonban a tervek szerint a Málomi kutyafuttatón egy nagyobb arányú fásítás is megvalósulhat: a Littke József utcai kutyafuttatón 7 facsemetét ültetnének, míg a Málomi futtatóra összesen 180 db fa ültetését tervezik.

A Málomi kutyafuttatóra egy “különleges látnivalót” is szeretnének csempészni: egy nemesített császárfa-klón felhasználásával egy a levegőből jól látható, 130×40 méteres “PÉCS” feliratot alakítanának ki.

Sokak szerint azonban éppen a “kutyafuttató” nevéből és funkciójából is az következik, hogy ezeken a területeken a kutyák szabadon futkározhatnak anélkül, hogy bármilyen mesterséges vagy természetes akadálynak nekiütköznének játék közben.

A kutyások szerint a megfelelő helyen és mennyiségben ültetett fák alatti pihenő padok kihelyezése indokolt lehet, azonban a “PÉCS” feliratot képező császárfa-erdő telepítése talán már kevésbé indokolt “látványelem”, különös tekintettel arra, hogy a legtöbb kutyát javarészt a földön és nem vitorlásrepülőn sétáltatják.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close