EgyébKiemelt

Pannon Egyetem: megbízhatóbb légszennyezettségi előrejelzéseket eredményezhet egy most záruló kutatás

A meteorológiai és levegőminőségi előrejelzések megbízhatóságát javítják egy négy éven át tartó, most záruló, több mint 800 millió forintból megvalósult kutatási program eredményei.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban 819 millió forintból 2017 tavasza és 2021 ősze között folyó kutatásban konzorciumi partnerként az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Pécsi Tudományegyetem vett részt.
A Pannon Egyetem közleményében a kutatás indokai között jelezték: a Kárpát-medencében a szmog és a köd képződése nem független egymástól, mert „a szmog a köd képződésére és tulajdonságaira is jelentős, de nem pontosan ismert hatással van, és fordítva.

A kutatások középpontjában a ködképződéséhez vezető folyamatok álltak, így a részecskék és a ködöt alkotó vízcseppek közötti kölcsönhatást tanulmányozták a szakemberek.

Meteorológiai, ághajlattani és levegőkémiai módszerek együttes alkalmazásával a kutatás során „sikerült jelentős előrelépést elérni a ködképződés folyamatának megértésében és modellezésében, létrehozva a veszélyhelyzetek előrejelzésének alkalmazható rendszerét.”

A támogatás új eszközök, a köd tulajdonságait mérő speciális műszerek, valamint nagy teljesítményű szuperszámítógép beszerzését is lehetővé tette, míg a közös kutatómunka egy nemzetközileg is jegyzett multidiszciplináris kiválósági műhely létrejöttét is eredményezte.

A támogatás segítségével olyan szakmai és informatikai infrastruktúra jött létre, amely hosszabb távon is jelentős szerepet kaphat a – nemzetgazdasági szempontból kiemelkedően fontos – meteorológiai és levegőminőségi előrejelzések megbízhatóságának javításában.

 

MTI

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close