ÉletmódKiemelt

Pécsre érkezik a Richeter Egészségváros

Szeptember 4-én a pécsi Kossuth tér ad otthont a Richter Egészségvárosnak. Az egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvénysorozat lehetőséget biztosít arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon. A részvétellel ugyanakkor nemcsak a saját egészségükért tehetnek az eseményre látogatók, de a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikát is támogathatják. Hiszen minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért 300 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott, megemelt összegű 3.500.000 forintos alapadomány. A lakosság aktivitásán múlik, sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt: a szívultrahang vizsgálófej beszerzését.

A szervezők több mint 30 sátorban ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadásokkal és ismeretterjesztő előadásokkal várják a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt. 

Felelős magyar gyógyszergyártóként a Richter Gedeon Nyrt. számára kiemelten fontos a társadalmi szerepvállalás, a magyar egészségügy támogatása. Ennek szellemiségében indítottuk útjára 2009-ben a Richter Egészségvárost, melynek Pécs lesz szeptember 4-én a 83. állomása. A programsorozat minden alkalommal bizonyítja, hogy hiánypótló szerepe van az egészségtudatosságra nevelésben, és a helyi egészségügyi intézmények támogatásában. Ezt támasztja alá, hogy az eddigi eseményeken összesen több mint 192 ezren vettek részt az ingyenes szűréseken, tanácsadásokon, melynek köszönhetően az eddig résztvevő 82 egészségügyi intézmény összesen több mint 422 millió forint támogatást kapott vállalatunktól” – nyilatkozta Csaba Lajos János, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztály osztályvezető-helyettese.

Dr. Kovács Ágnes, Pécs Megyei Jogú Város egészségügyi referense a következőképpen nyilatkozott a Richter Egészségváros programról: „Azt gondolom, hogy az egészségmegőrzés, a prevenció, az egészségtudatosság az egyetem és a város vezetése számára egyaránt fontos. Ugyanennyire lényeges ezeknek a kérdéseknek a társadalmasítása is, hiszen hiába vannak jó koncepciók, stratégiák, szakmai alapok, ha mindez nem jut el az emberekhez. Ebben minden partner segítsége sokat jelent, a Richter rendezvénye pedig kulcsfontosságú lehet. Mi a magunk részéről mindent megteszünk a rendezvény sikeréért.”

„Meggyőződésem, hogy még a legkiválóbb orvos-beteg kapcsolat esetén is elég nehéz rávenni egy panaszmentes, önmagát egészségesnek tartó embert arra, hogy besétáljon egy egészségügyi intézménybe „csupán” szűrővizsgálatok elvégeztetése céljából. Ezért tartom kiváló lehetőségnek a Richter Egészségváros rendezvénysorozatot, amely vonzó programok segítségével igyekszik minél nagyobb tömegeket becsalogatni, ezáltal kellemes és hasznos időtöltés keretében sok értékes szűrővizsgálat elvégezhető. Ezen a rendezvényen az egész család és a baráti közösségek is együtt vehetnek részt, ami további motivációt jelent a részvételre.” – fejtette ki Prof. Dr. Cziráki Attila PhD. FESC., a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinika vezetője.

Ingyenes szűrések és tanácsadások

szűrésektanácsadások és előadások mellett ingyenesen elérhető számtalan szűrés – mint például prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó felmérés, érszűkület-vizsgálat, neuropátiaszűrés cukorbetegeknek. Valamint minden korosztály számára fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témákban (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, meddőség, mell-önvizsgálat), memóriazavarok, szorongás, depresszióval kapcsolatos kérdésekben, vagy akár gyógyszerészeti témákban is. A gyógytorna sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos tanácsadással segítenek a szakemberek.

Ezen kívül külön tanácsadással készülnek a szívelégtelenségben szenvedőknek. A szív- és érrendszeri problémákkal küzdők számára kiemelten fontos, hogy hiteles és megbízható forrásból értesüljenek azokról az információkról, melyek akár az életüket is megmenthetik. A szívelégtelenség tanácsadáson hasznos és a mindennapokba is könnyedén beépíthető életmódtanácsokkal várják az érdeklődőket.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinika munkatársai a Richter Gedeon Nyrt. által biztosított szűréseken felül verőér rugalmassági vizsgálattal, nyaki verőerek ultrahangos vizsgálatával, szemvizsgálattal, valamint diabétesz kockázatméréssel is készülnek az Egészségvárosra látogatóknak.

„A program pozitívumaként még feltétlenül kiemelendő, hogy a szűrések, tanácsadások a helyi egészségügyi intézetek szakembereivel valósul meg, így a lakosok a vizsgálatok során, a tanácsadásokon folytatott személyes beszélgetésekben, az előadások által megismerhetik az intézmények szakembereit is” – tette hozzá Csaba Lajos János.

Tartalmas egészségprogramok mindenkinek

Richter a Nőkért sátorban olyan nagy érdeklődésre számot tartó témákkal találkozhatnak az érdeklődők, mint az alkalmazkodókészség a változások megélése, Szily Nóra közismert pszichológus szakembernek köszönhetően. Szebenyi Péter környezetvédelmi szakember a mindennapi élet környezettudatos lehetőségeiről tart előadást. Jaksity Kata közéleti személyiség, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, kiemelten az egészségtudatosság fontosságáról, a lelki egyensúly megőrzéséről tart motivációs előadásokat. Béres Alexandra, fitnesz Európa- és világbajnokunk pedig az egészséges testképről, az egészséges életvitelhez vezető útról és a lehetséges elakadásokról fog mesélni, hasznos tanácsokkal és tippekkel kiegészítve.

Az Agora és a Betekintés a szívünk mélyébe sátrakban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinika szakemberei sokszínű előadásokkal várják a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgatnak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. 

Szó lesz többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, a különböző szívritmuszavarokról, szívelégtelenségről, a COVID-19 fertőzés szív- és érrendszeri hatásairól, illetve a lelki egészség fontosságáról is.

Szintén az Agora sátorban vetítik 14:00-tól a Richter Gedeon életéről szóló Nem tűntem el című dokumentum játékfilmet is, melynek főszerepében Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész látható. A filmvetítés előtt, 13 órától Rudolf Péter, a rendezvény fővédnöke mesél Radványi Dorottyának egészségről, filmről, színházról.

Online pontgyűjtés a Klinika javára!

A Richter idén is gondoskodik arról, hogy azok is részesei lehessenek az eseménynek, akik nem tudnak a helyszínre látogatni, és személyesen részt venni az Egészségvároson. A Richter Egészségváros-Pécs hivatalos Facebook-eseményben szinte folyamatosan követhetők élőben az egészségmegőrzéshez kapcsolódó beszélgetések és előadások.

Így azok is tehetnek a saját egészségük megőrzéséért, akik nem tudnak kijönni a Kossuth térre. Illetve az előadások aktív követésével a Klinikának szánt alapadomány összegét is gyarapíthatják, hiszen a virtuális pontok is 300-300 forinttal növelik a nap végén a 3.500.000 forint értékű alapadomány összegét.

Az összefogással pedig megvalósulhat a célul kitűzött szívultrahang vizsgálófej beszerzése. 

A Richter Egészségnap pécsi programja 

PTE

Címlapkép: Richter Egészségközpont

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close