KiemeltKultúra

Programokkal ünneplik a rózsaszín Zsolnay-porcelánokból álló kiállítás tízéves fennállását Pécsen

Programokkal ünneplik a pécsi Zsolnay-gyár működésének első évtizedeiben készült rózsaszín porcelánokból tíz éve megnyílt kiállítást a baranyai megyeszékhelyen.

A Rózsaszín Zsolnay című kiállításnak otthont nyújtó pécsi Zsolnay Kulturális Negyed üzemeltetője, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Winkler Barnabás gyűjtő kollekciója a tíz év alatt több mint 160 ezer látogatót vonzott.
A tájékoztatás szerint az évforduló alkalmából újra megjelenik, ezúttal bővített kiadásban a Rózsaszín Zsolnay című album, melynek bemutatóján a gyűjtő, Winkler Barnabás építész, akadémikus is részt vesz, aki elmondja gondolatait a kiállításról és mesél a könyv születésének körülményeiről. Az eseményen közreműködik Kálid Artúr színművész és Winkler Orsolya hegedűművész.
A részvétel az eseményen ingyenes és ezen a napon a Rózsaszín Zsolnay című kiállítás is térítés nélkül látogatható azok számára, akik rózsaszín ruhadarabban érkeznek az eseményre – emelték ki a kommünikében.

Kitértek ré: az 1200 darabos tárlat azokat a mindennapi Zsolnay használati tárgyakat – kávés- és teáskannákat, szappantartókat, bögréket, kuglófsütőket, süteményes- és tortatálakat, zsírosbödönöket és boroskancsókat – mutatja be, melyek Zsolnay Vilmos 1880-as évek elején megkezdett pink-kísérleteinek nyomán születtek. Közölték: az első évtizedekben ezek a tárgyak nagyobbrészt kézzel készültek, ezért nem találni közöttük két egyformát; hol a kiöntőjük, hol a fülük, hol az alakjuk, de gyakran a külső mázuk színárnyalata is különbözik egymástól. A használati tárgyakat a Zsolnay-család elmondása szerint a manufaktúrában az alapítástól kezdve évtizedeken át, a századfordulóig gyártották.
A kiállításról és a programokról bővebb tájékoztatás a zsolnaynegyed.hu oldalon olvasható.

 

MTI

Címlapkép: Szeretlek Magyarország

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close