ÉletmódKiemelt

Sokkal fertőzőbb lehet a koronavírus omikron variánsa

A virológusok már korábban lemodellezték, hogy az emberi gazdasejtek felszínén található receptor és az eredeti koronavírus tüskefehérjéje által képzett komplex ACE2-Spike hogyan alakul ki. Most ebbe építették be az omikron variánsban beállt mutációkat, és így készítettek egy szimulációt. – írja az Atv.hu.

A SARS-CoV-2 koronavírus omikron variánsa 30 pontmutációt (és további, nagyobb mutációkat is) tartalmaz a gazdasejthez való kötődésért elsődlegesen felelős tüskefehérjébe, ezek közül 15 pontmutáció a fehérje receptor-kötő doménjén, ebből 10 közvetlenül az ACE2 receptorral való kölcsönhatási felületén található” – olvasható a virológusok Facebook oldalán.

A modellezés és a szimuláció eredményei azt mutatják, hogy az omikron variánstüskefehérje aminosav-oldalláncai és a gazdasejt ACE2 receptora között összesen 11 kölcsönhatás tud kialakulni, míg a vuhani típusnál ez az érték 7 volt.

Ezen belül számottevő különbség van a töltéssel rendelkező oldalláncokkal való, jellemzően erősebb kölcsönhatásokban is, ez az eredetinél 4 darab az omikronnál 7 darab a szimuláció szerint.

A 11-ből öt kölcsönhatásért közvetlenül a pontmutációban érintett R493, S496 és Y501 oldalláncok felelősek.

A bejegyzésben megemlítik, hogy az omikron variánssal kapcsolatban az első hírek a gyorsabb terjedést, nagyobb fertőzőképességet emelik ki, de ennek tényleges bizonyításához még további vizsgálatok szükségesek.

A koronavírus omikron variánsa beindíthatja a járvány ötödik hullámát.

 

Forrás: ATV

Címlapkép:

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close