EgyébKiemeltKörnyezetvédelemKözélet

Széles körű ellenállásba ütközött a Mandulás Kemping helyére tervezett luxus-lakópark megépítésének szándéka Pécsett

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az egykori Mandulás Kemping területének “lakóövezetté” történő átminősítését kezdeményezte a pécsi önkormányzatnál a telek tulajdonosa, aki a benyújtott módosítási javaslat szerint egy kiterjedt luxus-lakóparkot alakítana ki a 3 hektáros természetvédelmi területen.

Erre a szándékra Kővári János, az ÖPE elnöke hívta fel a közvélemény figyelmét, miután az önkormányzat Városfejlesztési Bizottságának ülésén kikérte a területre tervezett lakópark terveit a pécsi főépítésztől. A képviselő szerint a rendelkezésre álló információk alapján egyértelmű, hogy az ingatlan tulajdonosi jogaival rendelkező Amandula Kft az egykori kemping területére egy többszintes épületeket is magában foglaló lakóparkot kíván építeni, amihez elengedhetetlen lenne – az önkormányzat jóváhagyása mellett – az ingatlan “lakóövezetté” történő átminősítése.

Érdekes, hogy a minap Ruzsa Csaba alpolgármester az ATV-nek adott riportjában a Mandulás Kemping helyére tervezett lakópark kapcsán tulajdonképpen arról beszélt, hogy nincs is ilyen ügy:

“Aki arról beszél, hogy itt lakópark lesz, azok a várostól kapták meg a bejövő kérelmeket, mert nyílt az eljárás. És anélkül, hogy elolvasták volna vagy bárki bármiről döntött volna, kifutottak a sajtóhoz és állítottak valamit, aminek semmi alapja nincs” – nyilatkozta Ruzsa Csaba.

A kérdés már csak az, hogy ebben az esetben vajon hogy lehet az, hogy a Pécsi Építési Szabályzat felülvizsgálati dokumentációjában az ingatlan lakóterületként történő hasznosítása már “az önkormányzat által támogatott” szándékként van feltüntetve.

Tulajdonos önkormányzat által támogatott szándéka a terület lakóterületként való hasznosítása” – olvasható a szabályozási terv módosításának dokumentációjában:

Vonatkozó részlet a szabályozási terv módosításának dokumentációjából

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke a terület védelme érdekében egy széles körű kampányt indított, melynek része volt egy online petíció elindítása is:

“Tiltakozunk, hogy a Mecsek egyik legszebb, sokak által szeretett természetvédelmi területét pusztán üzleti megfontolásból beépítsék. Az építkezésre kizárólag a terület “lakóövezetté” történő átminősítését követően lenne lehetőség, azonban a közösségi fellépés eredményeképpen a pécsi önkormányzatnak joga van arra, hogy elutasítsa a tulajdonos átminősítési kérelmét. Arra kérjük a természetkedvelő pécsieket, hogy ne hagyják tönkretenni Pécs tüdejét, és aláírásukkal támogassák a petíció célját: “El a fejszékkel a pécsi Mandulástól!” – szól az online petíció aláírására történő felhívás.

További érdekesség, hogy a kezdeményezéshez azóta több politikai szervezet képviselője is csatlakozott (Párbeszéd, Momentum, LMP, FIDESZ), jelezve abbéli szándékát, hogy nem támogatja a természetvédelmi terület ily módon történő hasznosítását/megkárosítását.

Az “El a fejszékkel a Mandulástól!” nevű facebook csoport oldalán közzétett videóban Balogh Márton, pécsi biológus arról beszél, hogy az egykori Mandulás Kemping területére tervezett lakópark milyen jelentős környezeti károkat okozna a Mecsek természetvédelmi területén.

A szakember szerint a több, mint 10 éve nem működő kemping területét a visszahódította magának a természet: rengeteg védett és fokozottan védett növény- és állatfaj telepedett meg a területen, amely által egy olyan törékeny biodiverzitás jelent meg, amely a Mecsek teljesen egyedi flóráját és faunáját reprezentálja:

Az elképzelés, hogy ide lakóparkot építsenek, az önnmagában is rendkívül aggályos, nem csak azért mert a lakópark csak itt a kemping területén a közben visszatérő természet elől elvenné a területet, hanem a lakóparkkal együtt járó olyan egyéb problémák, mint a zajszennyezés, fényszennyezés, a szemét, és az állandó éjjel-nappali emberi tevékenység, gyakorlatilag több négyzetkilométeres körben bolygatná meg az erdő életét” – nyilatkozta Balogh Márton, aki szerint inkább a mecseki élővilággal harmóniában lévő elképzeléseket kellene előtérbe helyezni.

Amennyiben a 3 hektáros Mandulás Kemping területe “lakóövezeti” besorolást kapna, úgy a vonatkozó szabályozás és 20%-os beépíthetőség mellett összesen nagyjából 5.600 m2-es terület kerülne beépítésre – a hozzá tartozó utak és egyéb közművek kiépítésével együtt.

Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) online petíciót indított a Mandulás Kemping területének lakóövezetként történő hasznosítása ellen: a PETÍCIÓT ITT LEHET ALÁÍRNI

https://www.peticiok.com/el_a_fejszekkel_a_pecsi_mandulastol

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close