EgyébKiemeltKultúra

Tárgyalni fognak a tangó korlátozásmentes gyakorlásáról

Még 100 éve tiltották be Pécsen a tangót és utána is csak egy tompított változatát lehetett járni. A pécsi városvezetés most lép az ügyben.

Egy rendkívül különös közgyűlési előterjesztésre bukkant a hvg.hu a pécsi önkormányzat honlapján. Az a címe, hogy “Szándéknyilatkozat a tangó korlátozmentes gyakorlásáról“.

Mint írják, a Kulturális Bizottság javasolja a Közgyűlésnek, hogy fejezze ki azon szándékát, hogy az 1922-ben betiltott, az egyetemes kultúra részét képező tangót, a jövőben ismételten bárki korlátozásmentesen gyakorolhassa.

Az előterjesztés szerint az 1920-as években a korabeli városi döntéshozók tiltással próbálták megállítani a modern táncok terjedését, mint „erkölcstelen mozgásformát”. Pécsett a farsangi szezon után, 1922 márciusa közepén a rendőrkapitányság betiltotta a tangót, a shimmyt, a one steppet, a two steppet és a foxtrottot. A hivatalos indoklás az volt, hogy ezek a táncok „sértik az ízlést a közerkölcsöt, mert az erotikát szolgálják és nem a szórakozást

A pécsi tánctanárok fellebbeztek a rendelet ellen. Arra hivatkoztak, hogy a régi táncokat mindenki ismeri, azokat nem szükséges tanítani, de különösen azt nehezményezték, hogy ez a tiltás csupán Pécset érinti. A vége az lett az ügynek, hogy a Magyar Tánctanítók Országos Egyesülete (MTOE) Budapesten megállapodott abban, hogy az országban egységesen, erotikamentesen tanítják a modern táncokat. Végül egy bemutatón ismertették az elképzeléseiket, amelyen részt vett a belügyminiszter és a polgármesterek. A következő szezonban már taníthatták a táncokat az oktatók, azonban csupán letompítva – olvasható az előterjesztésben.

Az önkormányzat most úgy érezte, hogy szándéknyilatkozatot kell kiadni arról, hogy szabad a tánc. Emellett egy egész rendezvényt húztak fel erre, ami a Pécsi Tangó Ünnepe nevet kapta és szeptember 16 és 23 között tartják.

A Kulturális Bizottság jövő hét kedden fog tárgyalni az állásfoglalásról, a közgyűlésen pedig szeptember 21-én lehet téma.

Színház.org, HVG.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close