GazdaságKiemelt

Többségi állami tulajdonba kerülnek a város melletti repülőteret üzemeltető és fejlesztő cégek

A pécs-pogányi repülőtér korszerűsítéséhez eladja a magyar államnak a baranyai megyeszékhely önkormányzata a létesítmény üzemeltetéséért és fejlesztéséért felelős gazdasági társaságaiban meglévő többségi tulajdonrészét.

A pécsi közgyűlés értelmében a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft.-ből és az Air-Horizont NKft-ből 51-51 százalékos tulajdonrészt csaknem 980 millió forintért értékesít a helyhatóság a magyar államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek.

A repülőtér felújítása magában foglalhatja a jelenleg 1500 ,éter hosszúságú kifutópálya meghosszabbítását 2180 méteresre. Ennek célja, hogy a jelenlegi állapot szerint fogadható legfeljebb 70-90 személyes repülőgépek helyett 130-150 személyes utasszállító repülőgépek biztonságos közlekedtetése is megoldható legyen. A repülőtér közös erővel történő modernizálása lépéselőnyt jelentene a város ipari termelési volumenének növeléséhez, a vállalkozásk megtelepedésének elősegítéséhez és a turizmus élénkítéséhez.

Az egyhangúlag támogatott előterjesztés tárgyalása után Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi önkormányzati képviselőcsoportjának vezetője sajtótájékoztatón azt mondta: a döntéssel fontos mérföldkőhöz ért a reptér ügye.
Úgy vélekedett, hogy a majdani, várhatóan állami szerepvállalással megvalósuló fejlesztéssel a térséghez méltó regionális és gazdasági előnyökkel járó létesítmény jön létre a pécsi ipari parkok és az M60-as autópálya szomszédságában.

A 2003-ban átadott pécs-pogányi repülőtér megnyitása óta szinte kizárólag sportcélokat szolgál, ennek oka, hogy 1500 méteres szilárd kifutópályája miatt nem szállhatnak le rajta nagyobb utas-, illetve teherszállító repülőgépek.

Kővári János az ÖPE frakcióvezetője és megyei biztos a Facebookra feltöltött videójában elmondta: hogy viharos volt a keddi közgyűlés, mint mindegyiki de a keddi viharok azért nem múltak el érdemi megállapodások nélkül, pont került a reptér ügyére. Emellett hozzátette, hogy a most jelenleg épülő Vásárcsarnok teljes fedezetét sikerül kormányzati támogatással biztosítani. Eredménynek tekintette azt is, hogy 10 évvel ezelőtt elkészült, civil koncepciót és a város fenntartható koncepcióját megerősítették. „Remélem, hogy ezen az úton is maradunk, és a városunk élhető és fenntartható lesz.”

MTI, Kővári János Facebook oldala

Címlapkép: airportpecs.hu

 

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close