EgyébKiemelt

Trócsányi Lászlót jelölhetik Áder János helyére

Várhatóan Trócsányi Lászlót, jelenlegi fideszes európai parlamenti (EP) képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölik a kormánypártok Áder János köztársasági elnök utódául. Az államfő megbizatása május 10-én jár le, harmadik ciklust pedig nem vállalhat.

Miután Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter végül nem lehetett uniós biztos, mert Ursula von der Leyen új biztosjelölt megnevezését kérte 2019-ben, most egy másik, még fontosabb posztra jelölheti az Orbán Viktor vezette Fidesz: miután Áder János második államfői mandátuma 2022. május 10-én lejár, s az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra, az ő helyét veheti át Trócsányi.

Mivel az alaptörvény szerint a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30, de legfeljebb 60 nappal meg kell választani az utódát, így arról, ki követi Ádert még 2022 március-áprilisában dönteni fog az országgyűlés. Ráadásul ekkor, 2022 április-májusában parlamenti választások is lesznek: az alaptörvény szerint a voksolást „az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani”. Ráadásul a parlamenti választás időpontját az államfő tűzi ki, így várható, hogy Áder még utódának megválasztása előtt dönt a szavazás napjáról.

Megválasztása esetén Trócsányi személyében ismét egy Fidesz mellett elkötelezett politikus töltené be az államfői posztot 2027 tavaszáig. Az ambiciózus jogász már az első Orbán-kormány idején brüsszeli nagykövet volt, 2007-ben pedig a Fidesz jelöltjeként alkotmánybíróvá választották. 2010-ben párizsi nagykövet lett, emiatt távozott az AB-ról, majd 2014-19 között igazságügyi miniszterként dolgozott.

Napi.hu

Címlapkép: PestiSrácok

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close