EgyébKiemelt

Tudományos ünnepséggel egybekötve díjazta a Pécsi Tudományegyetemen

Idén tizedik alkalommal tartottak a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában tudományos ünnepséget, mellyel a névadó születésnapjára emlékeztek, az előadások mellett két díjat is átadtak.

Nyolcadik alkalommal adták át a Szentágothai és junior Szentágothai Díjakat. Idén Szentágothai Díjban részesült Dr. Gyenesei Attila, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Bioinformatikai kutatócsoportjának vezetője. A junior Szentágothai Díjat Hajnalné Dr. Nagy Szilvia Anett, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Strukturális Neurológiai kutatócsoportjának tagja kapta.

A hagyományokhoz híven idén is egy jónevű szakmai előadónk van, Dr. Nagy Eszter aki a bécsi Cebina GmbH céget üzemelteti. Nagy Eszternek rengeteg kapcsolata van egyetemi partnerekkel, így a PTE SZKK-val is három közös projektünk zajlik. Például a COVID ellenes orrspray fejlesztésünk mellett egy fájdalomcsillapító kutatására egy közös spinoff céget hoztunk létre. Nagy Eszter a PTE-n végzett orvosként, ezért gondoltuk megfelelőnek a mai innováció központú egyetemi kutatásfejlesztési portfóliónkkal kapcsolatosan.” – mondta el Helyes Zsuzsanna, az SZKK vezetője.

Két díjazottunk ad elő – folytatta Helyes Zsuzsanna – a Szentágothai díjazott Gyenesei Attila, 5 éve tért haza külföldről, a core-facility rendszert (a központi kiszolgáló laboratóriumi rendszert) hozta létre, ami óriási előrelépés az SZKK-nak és az egyetemnek egyaránt, ezzel a műszerpark és a tudásbázis hatékonyabb kihasználását célozzuk meg. Gyenesei Attila emellett genomika és bioinformatika területén nemzetközi szintű  vezető személyiség, európai kutatási hálózatokban is vezetőként dolgozik, az ő kutatásfejlesztési és stratégiai valamin szakmai munkája alapján úgy gondoltuk, hogy ő érdemli meg idén a díjat.
A Junior Szentágothai-díjat Nagy Szilvia kapta, aki a kisállat-képalkotásban, ezen belül az MR képalkotásban nagyon sokat tett a központunkért. Egyébként nagy volt a verseny, sok tehetséges fiatal dolgozik az SZKK-ban, a kutatócsoportok vezető javaslatai alapján a Tudományos Tanács döntött a díjról
.”

Fotó: PTE

-Négy és fél éve érkeztem Pécsre – mondta a frissen Szentágothai díjas Gyenesei Attila -, azóta genomikát és a bioinformatikai területét próbáltuk meg fejleszteni, nemcsak a kutatás területét, hanem a core-facilitást is igyekszünk elérhetőbbé tenni a kutatók számára is. A bioinformatikai napjainkban nagy jelentőséggel bír, mivel rengeteg biológiai és bioinformatikai adatot generálunk, amelynek elemzése különleges tudást igényel, jelenleg Magyarországon ilyen képzés nincsen, ezért fontos volt, a külföldről a már ott végzett szakemberek hazahozatala is, hogy ezt a tudást itthon is elérhetővé tegyük.

 

PTE

Címlapkép: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close