ÉletmódKiemelt

TúráZoo avagy hogyan is működik az állatkert? (KÉPEK)

A Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium egyik legnépszerűbb programja a TúráZoo elnevezésű állatkerti, tematikus séta. A program keretében megismerkedhetnek a látogatók az állatkert mindennapjaival, miként s hogyan készülnek fel egy-egy etetésre, mi a kedvenc eledele egy-egy állatnak, és miként működik maga az állatkert.

Rákóczi Livia írása

Az állatkert fennállásának kicsivel több mint 60 éve alatt számos, ha nem rengeteg olyan programot kínált az érdeklődők számára, amely túlzás nélkül kijelenthető, hogy egy életre szól. Ahogy az sem túlzás, hogy az a látogató, aki ide betéved hirtelen elveszíti az időérzékét, és magába szippantja az a légkör, amelyet az állatok és gondozóik kialakítottak. Nem véletlen kapta tehát A vadon a város felett elnevezést.

Pár héttel ezelőtt lehetőségem volt másodmagammal részt venni az állatkert tematikus sétáján, mely a TúráZoo nevet viseli. A program során gondozói útmutatással egy túrán vettünk részt, ahol megismerkedhettünk egyes fajok mindennapi életével, az ő kis személyiségükkel, hiszen mint minden embernek úgy minden állatnak saját személyisége, szokása van. A túra rengeteg érdekességgel gazdagodtunk az állatkert lakóiról, hogyan élnek, mik a kedvenc elemózsiájuk, és magáról az állatkert mindennapjairól.

A túrát Varga Judit vezette, aki emlékezetes pillanatokat csempészett a szombat délelőtti programba.

A TúráZoo elnevezésű eseményt a szakvezetéses állatkerti séták mintájára hoztuk létre. Az állatkerti túrára azokat az érdeklődőket várjuk, akik szeretnének számos érdekességet megtudni az állatkert lakóiról, kíváncsiak az állatkerti műhelytitkokra és szeretnének bepillantást nyerni az intézmény életének azon mozzanataiba, melyek a látogatók előtt rejtve maradnak! Az esemény célja, nem csak az állatkert lakóinak megismerése, hanem szeretnénk felhívni a figyelmet az állatkertek küldetésére, hiszen erről a kérdésről sok tévhit kering napjainkban is. Sokan olyan intézményekként gondolnak az állatkertekre, melyek kizárólagos szerepe a szórakoztatás. – ismerteti Varga Judit a TúráZoo lényegét. – A valóságban azonban napjaink modern állatkertjeinek szerepe jelentősen átértékelődött az elmúlt évtizedekben.  Az állatkertek olyan intézményekké váltak, melyek nélkülözhetetlen szerepet játszanak az oktatásban, a kutatásban és a fajmegőrzésben. Számos állatfajt az állatkertek mentettek meg a teljes kipusztulástól, és még több állat akad, melyek mentése éppen napjainkban zajlik. Az állatkertek egyfajta modern Noé bárkájaként küzdenek ezen fajok megmentéséért. A Pécsi Állatkert gyűjteményében több olyan állatfaj is megtalálható, melyeket az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) vagy az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartanak és tenyésztenek.

És mint tudjuk, nagyon fontos, hogy a kihalóban, eltűnőfélben lévő állatfajok fennmaradhassanak, hiszen minden egyes élőlény komoly szerepet játszik a világ ökoszisztémájának fenntartásában.

A túrák interaktívan, etetések mellett zajlanak, így gyermekek és felnőttek számára egyaránt élvezhető, mindenki számára felemelő élményt képes nyújtani.

Számunkra a legnagyobb élmény az volt, amikor a kezünkből etethettük a gyűrűsfarkú makikat. Valami elképesztő érzés, ahogy ezek a különleges kisállatok körbe vettek minket, és olyan bátran közelítenek meg, mintha az őket körülvevő emberek egyek volnának közülük. Kedvenc eledelük a mazsola, amely Varga Judit szavaival élve olyan számukra, mint nekünk embereknek a gumicukor; épp olyan édes és ha sokat esznek belőle az sajnos megárthat nekik. Éppen ezért körültekintően járt el az adagolás során, hogy mindenki jól járjon; a makik ne vigyék túlzásba a finomságot, és hogy a túrázók közül senki se maradhasson ki ebből a hihetetlen élményből.

A TúráZoo program három éve megy már állatkertünkben, és a mai napig az egyik legnépszerűbb programok egyike. A séta során lehetőséget biztosítunk néhány barátságos zoo-lakó felügyelet mellett történő etetésére is! Az állatkerti túrát havonta egy alkalommal hirdetjük meg, mindig szombati napon.  A séta a jegypénztár közelében található gyülekezőhelyről indul, időtartama kb. 2-2,5 óra. A séta során az állatkerti részleget és igény esetén az Akvárium-Terrárium részleget is érintjük!

A séta során megismerkedhettünk a vízilovak etetésével, a mókusmajmok „harcával”. Ez utóbbi nem csak lenyűgöző, de igen hangos élmény volt. A látogatók körbe állták a mókusmajmok ketrecét, és óvatosan, körültekintően adtuk nekik a mogyorót, melyért néhol azért igen „komoly harcok” folytak a háttérben.

A páviánoknál megtapasztalhattuk milyen is az igazi hierarchia, a hiúznál pedig szemtanúi lehettünk annak, milyen az, amikor egy vadállat „megmakacsolja” magát. Hiába kapta a kedvenc eledelét a naposcsibét, hosszú percekig bújkált a zöld levelek között, és ottlétünkig nem mutatkozott.

Őszintén szólva órákig lehetne azokról az élményekről beszélni, amit ez a bő 2,5 óra adott nekünk. Élvezetes volt, olyan tudást szippanthattunk magunkba, amiket saját magunktól egy állatkerti látogatás során nem tudhatunk meg, arról nem is beszélve, hogy milyen emlékezetes pillanatokat élhettünk át a látványetetések során. A túra minden egyes pillanata felejthetetlen, és rengeteg olyan információval tudással gazdagodtunk, amit még így felnőtt emberként is úgy hallgattuk, úgy élveztünk, mint a kisgyermekek.

Röviden és tömören: Mindenkinek érdemes legalább egyszer (ha nem többször) részt vennie egy ilyen túrán, mert nem mindennap adatik meg az a remek lehetőség, hogy a város sűrű hétköznapjaiból a vadon adta nyugalomba tölthessünk el néhány órát.

A túrán való részvételhez nem szükséges előzetes regisztráció, a program az állatkerti belépőjegy megváltása után szabadon látogatható!

Címlapkép: Varga Judit

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close