ÉletmódKiemelt

Új eszköz segítségével szüntették meg a koronavírus fertőzőképességét a Pécsi Tudományegyetemen

A koronavírus fehérjéinek károsítása nélkül sikeresen szüntették meg a világjárványt okozó wuhani és delta variánsának fertőzőképességét pécsi kutatók saját fejlesztésű eszközök segítségével, ezzel szélesebb körben válik kutathatóvá a megbetegedés kórokozója.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói a pécsi Szentágothai János Kutatóközpontban saját fejlesztésű UV-kamrában határozták meg azt az UV-C besugárzási dózist, amely megszünteti a vírus fertőzőképességét úgy, hogy a vírus fehérjéit nem károsítja.

Az eredmény új lehetőségeket nyit a Covid-kutatásokban, hiszen az által számos, eddig nem használt vizsgálati módszerrel tanulmányozhatóvá válik a kórokozó, és „ ez eredmények remek alapot adhatnak a megbetegedéshez köthető klinikai diagnosztikai és vakcinahatékonyság vizsgálatokhoz is.

A kutatásokat a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt pályázatán elnyert csaknem 130 millió forintos támogatás teszi lehetővé.

E projekt keretein belül a szakemberek olyan kísérletes vizsgálatokat is terveznek, amelyek segítségével a koronavírus-fertőzésben átesett betegek vérplazmái közül ki lehet válogatni a súlyos állapotú betegek gyógyításához a hatásos készítményeket. Emellett a kutatók a koronavírus elleni vakcinák teszteléséhez egy új rendszer kialakítására is törekszenek, amellyel később a vakcinák hatékonysága egyértelműen nyomon követhetővé válhat.

 

MTI

Címlapkép: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close