ÉletmódKiemelt

Új sebészeti eszközt kapott a pécsi gyermekklinika

Jelentősen egyszerűsödik több beavatkozás a jövőben egy új sebészeti vágó és érelzáró generátornak köszönhetően a Pécs Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikáján.

A korábban a pécsi gyermeksebészeten még nem alkalmazott, csaknem ötmillió forintot érő eszköz használatával csökkenthető betegek altatásának időtartama és rövidülhet a lábadozásuk ideje.
Biró Ede gyermeksebész szakorvost idézve beszámoltak arról, hogy a berendezést mindennapos műtéteknél tudják használni, mint például a féregnyúlvány – ismertebb nevén “vakbél” – eltávolítása, de legnagyobb jelentősége az összetett hasi, mellkasi nyílt beavatkozásoknál lesz.

A szakember szerint az eszközzel a korábbiaknál biztonságosan, könnyebben és gyorsabban végezhetik el az erek zárását és vágását, továbbá bizonyos betegségek hagyományos műtéti kezelésénél is egyszerűbb technikát alkalmazhatnak.
A generátor szövetbarát módon működik, így alkalmazásánál a minimális oldalirányú hőterhelésnek és szövetkárosodásnak köszönhetően közvetetten a gyermekek gyógyulásának idejét is kedvezően befolyásolhatja. Fontos előnye továbbá, hogy alkalmazásával kevesebb testidegen anyagot, így például sebészeti varróanyagot, öltést kell használni.
Az eszköz már sikerrel “debütált”: segítségével egy jóindulatú, de panaszokat okozó éreredetű elváltozást távolítottak el egy négyéves kislány combjából.

A sebészeti vágó és érelzáró generátor az OTP Bank Nyrt. égisze alatt működő Humanitás Szociális Alapítvány jóvoltából, adományként került a klinikára.

 

MTI
Címlapkép: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close