EgyébKiemelt

Új székhelyre költözött a Konfuciusz Intézet

A hat éve alapított PTE ETK Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete 2021-ben új helyre költözött, ez alkalomból ünnepélyes megnyitót rendeztek október 14-én. A nagyobb területű helyszínen egy kínai orvoslás (TCM) demonstrációs teremmel bővült az intézet, valamint a kínai partneregyetem, a North China University of Science and Technology jóvoltából eszközökkel is gazdagodott.

Az Egészségtudományi Kar „B” épületének dékáni tanácstermében rendezett megnyitó ünnepségen elsőként a Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, dr. Wang Zhijiang köszöntötte a meghívott vendégeket, dr. Li Denggui-t, az ELTE Konfuciusz Intézetének igazgatóját, dr. Luo Ping-et, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatóját, valamint a jelenlévőket. 
„Az új székhely, az ott kialakított, a kínai orvoslás bemutatására, oktatására alkalmas demonstrációs terem, valamint a kínai partneregyetem által biztosított eszközök mérföldkövet jelentenek az intézet számára. Különösen büszkék vagyunk rá, hogy a PTE ETK Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete Közép-Kelet-Európában az egyetlen a Konfuciusz Intézetek sorában, ahol kínai orvoslást is oktatnak a kultúrán és kínai nyelven kívül – hangsúlyozta az igazgató.

Fotó: PTE

A megnyitó alkalmából a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, Őexc. Qi Dayu levélben gratulált a fejlesztéshez, amelyet Li Fenglan, a PTE ETK HKO KI kínai nyelv és kultúra tanára olvasott fel a jelenlévőknek. A nagykövet reményét fejezte ki, hogy a két ország kölcsönös megbecsülését, valamint a két felsőoktatási partnerintézmény gyümölcsöző oktatási kapcsolatát egy ilyen együttműködés még tovább lendítheti előre, amely így a helyi közösségek számára is egyre inkább hasznos lehet.

Fotó: PTE

 „A keleti és nyugati tudományos közösségek közti jól működő kapcsolat bizonyítéka a hat éve megalapított Konfuciusz Intézet” – emelte ki köszöntőjében dr. Boncz Imre, az ETK kapcsolati dékánhelyettese, továbbá köszönetet mondott a koronavírus elleni védekezésben nyújtott segítségért is. Majd Yu Yuehui, az intézet kínai nyelv és kultúra tanára felolvasta a kínai partneregyetem, a North China University of Science and Technology részéről érkezett gratulációt, amelyben üdvözölték a TCM oktatás fejlődését, és javasolták az oktatói- és hallgatói cserekapcsolatok további fejlesztését.

A hagyományos kínai orvoslás bár talán még sokak számára javarészt ismeretlen, története több mint ezer éves múltra tekint vissza. Zhu Liang, az intézet kínai orvoslás oktatója bevezető előadásában ismertette az érdeklődőkkel az akupunktúra, masszázs és ún. moxa terápia segítségével a testünkről való gondoskodás lehetőségeit. Majd a HKO Konfuciusz Intézet magyar igazgatója, dr. Betlehem József rektorhelyettes megköszönte a rengeteg segítséget, támogatást, amelynek köszönhetően az intézet új helyre költözhetett, új demonstrációs terem és eszközök, felszerelések segítik az oktatás még hatékonyabb lebonyolítását.

A jelenlévők a kínai kultúrából is kaphattak egy kis ízelítőt: Duan Rui és Shi Yu kínai nyelv és kultúra oktatók a hulusi nevű, érdekes hangzású kínai tökfúvóson adták elő az Örömódát, valamint az Auld Lang Syne ismerős dallamait. A megnyitó ünnepség az intézet új székhelyének a bejárásával és óralátogatással zárult a TCM demonstrációs teremben.

Fotó: PTE

PTE

Címlapkép: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close