AjánlottEgyébÉletmód

Újra megnyitja kapuit az Árpád Fejedelem Általános Iskola

Sajtóbejárás keretében lehetett megtekinteni az elkészült, felújított Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános iskola épületét. Az épületet már 2008-ban balesetveszélyesnek ítélték, műszaki felügyelett mellett továbbra is működhetett. 2020-ban azonban elindult az épület teljes felújítása, a mostanra érkezett a végéhez.

Az intézmény úgynevezett IMS technológiával készült, melynek lényege, hogy drótok tartják össze a falakat – ezek nagymértékben sérültek a korábbi évtizedek során. Hosszasan készültek a fejlesztésekre: a statikai beruházások mellett energetikai és szigetelési korszerűsítéseket is végrehajtottak az iskolában. Az energetikai fejlesztések elindításához az előző önkormányzat nyert európai uniós forrásokat a TOP pályázat keretén belül, ez a 400 millió forint azonban nem lett volna elegendő, így a kormány további 900 millióval támogatta a fejlesztéseket – ennek köszönhetően indulhatott el másfél éve az átépítés.

Páva Péter, a Pécsi Tankerület igazgatója hívta meg augusztus 18-án a sajtó munkatársait, Takáts-Kaposi Laura igazgatót, valamint a felújítás kezdeményezésében kiemelkedő szerepet vállaló Kővári János egykori parlamenti képviselőt és Őri László korábbi alpolgármestert. Az esemény során végigjárhattuk a megújult termeket, aulát, étkezőt és tornacsarnokot is. Az épület újonnan festett falai még üresek, ám hamarosan megtölti őket a gyerekzsivaj, a diákok rajzai, oklevelei és tablói.

Az újjászületett, modern iskola szeptembertől újra fogadja tanulóit: négyszáz gimnazista és háromszáz általános iskolás térhet haza az intézménybe.

Az iskola diákjait 2018-ban átmenetileg kiköltöztették a biztonság érdekében: a Nevelési Központ kollégiumának tanulószobáiban, illetve az Anikó Utcai Általános iskolában kaptak helyet. Bár ez az időszak nem volt könnyű az intézmény számára, mostanra sikerült visszatérni a régi kerékvágásba. Óriási öröm a megújult épület dolgozóknak, gyermekeknek és szüleiknek egyaránt, akik nagyon várják a visszatérést a megszépült, biztonságos falak közé.

Kővári János beszámolóját IDE kattintva lehet megtekinteni

Bama.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close