ÉletmódKiemelt

Ultramodern szimulációs oktatási központtal bővül a Pécsi Tudományegyetem orvoskara

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szimulációs Oktatási Központja a régi főépület negyedik emeletén 280 négyzetméteren működik 2015 óta. A most kezdődött fejlesztés eredményeként a központ hasznos alapterülete több mint hatszorosára, 1700 négyzetméterre bővül. A beruházás bruttó összértéke meghaladja az 1 milliérd forintot, a projekt „A Pécsi Tudományegyetem infrastrukturális fejlesztése” elnevezésű EFOP pályázat keretében valósul meg.

Nagyon fontos beruházások történtek. Olyan fejlesztési lehetőséget kapott az egyetem ennek a támogatásnak köszönhetően, melynek keretében megújulhat és még modernebb környezetben folytatódhat a tudományos, oktató és kutató munka.” – hangsúlyozta dr. Felinger Attila tudományos és innovációs rektorhelyettes az Általános Orvostudományi Kar új Szimulációs Oktatási Központ építési terület bemutatásával egybekötött november 10-ei sajtótájékoztatón.

A 2021-es év változásról, a fejlődésről szólt. A folyamatban lévő beruházásokon túl újak generálására is lehetőségünk nyílt, amelyek által megteremtettük a jövőbeli versenyképességünk alapjait. Komoly előrelépés történt az oktatásfejlesztésben: 1700 négyzetméterre bővül a jelenleg közel 300 négyzetméteren működő intézet.” – foglalta össze Decsi István kancellár. A projektbeli fejlesztés eredményeként a PTE Általános Orvostudományi Kar interdiszciplináris szemléletű Szimulációs Oktatási Központja nem csak regionálisan lesz egyedülálló intézmény, hanem modern orvostechnológia európai-, illetve világszínvonalú oktatására is alkalmassá válik.

A szimulációs központ elsődleges feladata a graduális és posztgraduális képzésben résztvevő orvostanhallgatók, orvosok, valamint egészségtudományi képzésben résztvevők manuális és kommunikációs készségeinek fejlesztése, s ezzel a klinikai oktatási programok teljeskörű támogatása.

A Szimulációs Oktatási Központ tevékenysége iránti igény évről évre emelkedik, jelenleg szemeszterenként 1.500 kontaktóra zajlik itt.  Ezért vált szükségessé a terület növelése, s ezzel együtt az eszközpark modernizálása, megújítása. A beruházás keretében jelentősen nő a tantermek száma, s ezzel együtt a vonatkozó épületrészeket is teljes körűen felújítják.

A központban kialakítanak egy olyan tanműtőt, melyben valós orvosi eszközökkel műtétek végezhetők el, oktatási vagy demonstrációs célzattal. A tanműtő széleskörűen képes támogatni az orvostudományi vonatkozású kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket is. Szintén a Szimulációs Oktatási Központban kap helyet a fogorvostudományi képzést támogató 25 fogászati fantom labor munkaállomás is, és újdonság lesz a virtuális és kiterjesztett valóság (VR/AR) technológiáit is felvonultató tanlabor, ahol a legfejlettebb megjelenítő eszközök segítségével valósul meg az egészségtudományi és orvosképzés a PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ segítségével. A kommunikációs készségek oktatását biztosító termeket valósághűen berendezett rendelőként, illetve kórteremként alakítják ki, míg a műveleti medicina koncepcióhoz tartozó egység a műveleti környezetben zajló prehospitális ellátás magas szintű oktatását teszi lehetővé. Ezeken túl fejlesztik az oktatást támogató audiovizuális rendszert, amely nemcsak az oktatási tartalmak rögzítését és lejátszását, hanem az abból történő digitális tananyagfejlesztést is nagyban elősegíti majd.

Dr. Nyitrai Miklós az ÁOK dékánja kiemelte, hogy az orvosképzés alapja a gyakorlati képzés, ezért is rendkívül fontos ez a fejlesztés. A több száz új eszköz beszerzése általi kapacitásbővítése mellett a közösségépítésre is lehetőséget adó közösségi terek is kialakításra kerülnek. A főépület 1965-70 között épült negyedik szintjén október 4-én kezdődött munkálatok célja az építészeti felújításon túl a homlokzati nyílászárók cseréje, a statikai megerősítések, épületvillamossági és épületgépészeti felújítás, légkezelő berendezések beépítése, orvosi gáz hálózatok kiépítése, tűzvédelmi rendszerek létesítése, teherfelvonó bővítése és felújítása, valamint az akadálymentesítés. „Az eszközök, amiket a központban használunk, valóban világszínvonalúak. Tanműtőt, új mátrix és kommunikációs tantermeket alakítunk ki a kiemelkedő klinikai oktatás biztosítása érdekében.” – ismertette a fejlesztés főbb elemeit dr. Redneki Szilárd, a Szimulációs Oktatási Központ vezetője. Megtudhattuk továbbá, hogy az Országos skill laborhálózat fejlesztése keretében összesen 16 vidéki oktatókorház és három vidéki orvosegyetem fejlesztése vette kezdetét a közelmúltban.

A Pécsi Tudományegyetemhez hat oktatókórház fiók-szimulációs központja tartozik, amelynek célja a szakmai struktúra létrehozása.

A beruházás bruttó összértéke 1,128 milliárd forint, a kivitelezést a siklósi székhelyű VivaPalazzo végzi. Krisztics István, a PTE részéről a beruházás műszaki vezetője elmondta, hogy az új szimulációs központ az EFOP-4.2.2-16-2017-00008 kódszámú „A Pécsi Tudományegyetem infrastrukturális fejlesztése” pályázat keretében valósul meg. A fejlesztés várhatóan 200 júliusában lesz átadásra kész. A bejárás során az építési területet is megtekinthették az érdeklődők, valamint megtudhatták, hogyan igyekeznek az építkezés során por- és zajterhelés minimalizálni.

 

PTE

Címlapkép: PTE (látványterv)

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close